Fria.Nu

Europas sista indianer

Herrfotbollsallsvenskan har dragit igång med tillhörande rubriker om våld och dålig kvalitet på fotbollen. För oss som älskar Allsvenskan är det fullkomligt obegripligt. Vi är inte där för precisa krosspassningar. Sådant kan vi se när Barcelona visas på tv.

Vi är där på läktarna framför allt för att vi älskar ett lag och får en kick av att vinst och förlust påverkar den mentala hälsan.

Vi är där för att vi går igång på det som kallas supporterkultur.

Som en av mina läktarkamrater sammanfattade det inför årets första bortaresa: ”Nu börjar det! Halvåret då pojkar och män mellan 15 och 50 lastar in lock efter lock med öl i kvava bussar för att skumpa runt i timmar på landsvägen, bli fulla, invadera främmande städer, skrika könsord och sprida en känsla av obehag bland barnfamiljer och puritaner. Jag älskar det!”

Det är inte alls en felaktig bild av vad det handlar om, även om en av tio av oss är tjej. För övrigt en rejäl ökning jämfört med för fem år sedan. Så visst kan vi förstå att den oinitierade omgivningen kallar oss drägg, pöbel, vandaler och andra tillmälen ur en medeltida terminologi. De vet inte att den tandlösa, alkade julgranen i full matchmundering är en av de mest harmlösa gubbar som finns. Eller att den två meter långa, snaggade ynglingen med dyra brittiska märkeskläder tillbringat två timmar i bussen med att diskutera rysk litteratur innan han klev av bussen och ropade ”runka kuken!”

Det jag inte förstår är att vi ofta framställs som ett nytt fenomen när det i själva verket handlar om att klänga sig fast vid en av de sista bitarna av en svunnen och friare värld. Vi är Europas sista indianer och varje gång någon av oss lyckas smuggla in en öl på arenan, snatta en badboll på Statoil eller bränna av en bengalisk eld utan att bli avstängd är det som slaget vid Little Big Horn. En stor seger som för oss ett steg närmare utrotning.

Regeringen, påhejad av Fotbollsförbundet, har stiftat nya huliganlagar som bland annat tillåter åklagare att utfärda tillträdesförbud på arenorna om polisen misstänker att någon av oss kommer att begå ett brott. Jag har inga problem med att de griper eller häktar människor som faktiskt bryter mot lagen, men när någon bestraffas för en misstanke har det gått en bra bit mot Nordkorea.

En klasskamrat i gymnasiet besökte Nordkorea med Kommunistiska partiet 1994 och kom tillbaka alldeles salig. På varenda rundtur hade hon fått se lyckliga byar och vinkande barn.

Slaget vid Little Big Horn hade sin upprinnelse i att kolonisatörerna hittat guld i Black Hills, ett heligt område för Siouxindianerna. Klubbarna och Fotbollsförbundet ser guld hos familjepubliken, men för att kunna gräva det anser de att indianerna, det vill säga vi som älskar all-svenskan och våra klubbar, antingen ska le och applådera i klapphattar eller utrotas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gränserna försvinner – på vems villkor?

AIK hockey spelar inte i Allsvenskan nästa säsong. De spelar i ryska KHL. För oss som är uppvuxna i en värld där idrott är starkt kopplad till nationalstaten känns det underligt. För inte så längesedan återfanns våra bästa idrottare på hemmaplan, utländska spelare var sällsynta fåglar i de inhemska ligorna och att tacka nej till ett landslag var otänkbart.

Fria Tidningen

Nervöst sneglande ställer bara till det

Så här års möts landets två stora publiksporter. Herrfotbollens allsvenska och hockeyns elitserie. Att fundera kring det mötet ger en del intressanta inblickar om elitidrotten i Sverige.

Fria Tidningen

Ett annorlunda fotbolls-VM

VM i fotboll för statslösa nationer sparkar igång den 22 juni. Sameland skickar ett lag för att ta sig till final i en turnering där de politiska aspekterna blir omöjliga att undvika.

Fria Tidningen

Alla vinner på en nyanserad debatt

Förra veckan skrev jag om den massmediala hysterin kring fotbollsvåldet. En vinkling på problematiken som det inte fanns utrymme att utveckla är bilden av supportrar. Vi betraktas aldrig som individer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu