Fria.Nu

Nya ägandebevis hjälper inte familjen Hanoun

Stämningen är låg i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. På lördag har tre veckor passerat sedan den palestinska familjen Hanoun – som FRIA skrev om den 21 mars – fick en vräkningsorder i sin hand. De är trötta av sömnlösa nätter och trots nya turkiska ägandebevis kvarstår vräkningsbeslutet.

År 2006 beslutade domstolen att de ägandebevis som familjerna i Sheikh Jarrah lagt fram inte var tillräckliga. Ytterligare dokument hämtades från Turkiet (israelisk lag bygger delvis på gamla Ottomanska lagar). Maher Hanoun hoppades att dessa dokument skulle kunna häva beslutet om familjens vrakning, något domstolen dock avslog i går.

– Jag inser att ingen israelisk domare kommer döma till vår fördel. Vårt ärende har varit uppe i domstol under 37 års tid. Den domare som ger oss rätt skulle också säga att alla domare före honom tagit felaktiga beslut, säger Maher Hanoun.

Ett israeliskt vräkningsbeslut sträcker sig över en tidsperiod på 21 dagar, men när ett beslut löpt ut kan det förnyas redan samma dag.

Maher och Nadias döttra Jenna och Diala sover nu hos mormor. De är inte glada over det men deras mamma Nadia säger att det är nödvändigt. Jenna har fått stressexem på magen, sover inte på nätterna och har svårt att klara skolan. Då Nadia fick ett telefonsamtal från Dialas lärare, som sade att dottern inte mår bra, bestämde hon sig för att inte längre låta dem vara kvar i huset.

– De visar upp sitt glada jag hemma, för att trösta oss, men i skolan kommer allting ut, säger Nadia.

Den politiska utvecklingen i Israel gör att familjen Hanoun ser alltmer pessimistiskt på sina framtidsutsikter. I går tillträdde den nya israeliska högerregeringen med Benjamin Netanyahu som premiärminister och den högerextreme Avigdor Lieberman som utrikesminister.

Maher Hanoun säger att han sitter fast i ett politikens skruvstad. I långsam takt drivs palestinier från Jerusalem.

– Fördrivningen sker i en omfattning som det internationella samfundet kan förbise och så småningom kommer ingen längre minns att Jerusalem är en internationell stad.

• Läs reportaget om familjen Hanoun i Fria Tidningen 12/2009

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Varning! Innehållet är högst palestinskt, ofarligt och väldigt levande”

Det palestinska motståndet har sett fler motgångar än framsteg och har lika många år på nacken som själva konflikten. Dagens frihetskämpar är självkritiska och liknar inte längre en tvärsäker Leila Khaled med Kalasjnikov i hand, men de har något annat, de har orden och bilderna. De strider med kulturen som vapen.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu