Fördjupning


Karin Westerlund
Fria.Nu

”Nya stadsdelar ska teckna sig på egna meriter”

I artikeln ”Bygg tätare och mer innerstad” kritiserade Anders Gardebring från nätverket Yimby i Stockholm Samfundet S:t Eriks syn på utvecklingen av Stockholms stad. Vi publicerar här en kort replik från Karin Westerlund, föreningens ordförande.

Replik

Anders Gardebring synes ha missat att de städer de flesta beundrar och trivs i har en rytm i stadsbilden med stråk av varierande dignitet. Olika stadsbyggnadsmotiv framträder tydligt och med bevarad karaktär. Nya stadsdelar ska teckna sig på egna meriter istället för att upplevas som halvdan kopia. Samfundet S:t Erik är en livlig förespråkare av stadens värden täthet, sammanhang, blandning av verksamheter, möjlighet att nå det man behöver till fots. Låt oss tillsammans verka för detta om än på olika sätt.

Fakta: 

Läs Anders Gardebrings artikel här: www.fria.nu/artikel/75433

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Internet nära oss

Det ter sig svindlande, ändå helt naturligt. Vi kopplar in en sladd i väggen och på några sekunder hämtar vi en hemsida från en serverhall i USA, inleder en chattkonversation med vän i Australien och beställer en t-shirt från en butik i Tokyo. Vi hinner inte dricka första koppen kaffe på morgonen innan datorn har skickat små meddelanden ett par varv runt jordklotet utan att vi har behövt röra oss längre än ett par meter i lägenheten. Men sällan ställer vi oss frågan hur denna blixtsnabba infrastruktur egentligen fungerar, inte heller på vems villkor den tar oss till näts med en svindlande hastighet. Vem är det egentligen som bestämmer över en infrastruktur som utan att blinka hoppar mellan länder; ja till och med mellan kontinenter och ibland upp genom en satellit i rymden och ned igen?

Fria Tidningen

Freedom box

Freedom box-projektets mål är att låta användare återta kontrollen över internet från stater, företag och leverantörer. Genom att samla existerande teknik i ett lättanvänt och billigt format ska detta bli verklighet.

Fria Tidningen

Argument denna vecka

Detta är grand finale för serien om fri programvara i Fria Tidningen. I alla fall för den här gången. Min förhoppning är att alla vid något tillfälle under seriens gång har hittat någonting relaterat till fri programvara som är intressant. Jag hoppas också att programtipsen har varit intressanta och användbara.

Fria Tidningen

Nördfeministisk kraftsamling

På internet, liksom utanför, finns det grupper som samlar tjejer och jämlikhetskämpar med liknande intressen. Ur ett fri programvaruperspektiv vill jag lyfta fram några stycken, för att visa att de finns och verkar för en friare och mer jämställd fri programvaruvärld.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu