”Nya stadsdelar ska teckna sig på egna meriter” | Fria.Nu

Fördjupning


Karin Westerlund
Fria.Nu

”Nya stadsdelar ska teckna sig på egna meriter”

I artikeln ”Bygg tätare och mer innerstad” kritiserade Anders Gardebring från nätverket Yimby i Stockholm Samfundet S:t Eriks syn på utvecklingen av Stockholms stad. Vi publicerar här en kort replik från Karin Westerlund, föreningens ordförande.

Replik

Anders Gardebring synes ha missat att de städer de flesta beundrar och trivs i har en rytm i stadsbilden med stråk av varierande dignitet. Olika stadsbyggnadsmotiv framträder tydligt och med bevarad karaktär. Nya stadsdelar ska teckna sig på egna meriter istället för att upplevas som halvdan kopia. Samfundet S:t Erik är en livlig förespråkare av stadens värden täthet, sammanhang, blandning av verksamheter, möjlighet att nå det man behöver till fots. Låt oss tillsammans verka för detta om än på olika sätt.

Fakta: 

Läs Anders Gardebrings artikel här: www.fria.nu/artikel/75433

Annons

Rekommenderade artiklar

Internet nära oss

Det ter sig svindlande, ändå helt naturligt. Vi kopplar in en sladd i väggen och på några sekunder hämtar vi en hemsida från en serverhall i USA, inleder en chattkonversation med vän i Australien och beställer en t-shirt från en butik i Tokyo. Vi hinner inte dricka första koppen kaffe på morgonen innan datorn har skickat små meddelanden ett par varv runt jordklotet utan att vi har behövt röra oss längre än ett par meter i lägenheten. Men sällan ställer vi oss frågan hur denna blixtsnabba infrastruktur egentligen fungerar, inte heller på vems villkor den tar oss till näts med en svindlande hastighet. Vem är det egentligen som bestämmer över en infrastruktur som utan att blinka hoppar mellan länder; ja till och med mellan kontinenter och ibland upp genom en satellit i rymden och ned igen?

Fria Tidningen

Freedom box

Freedom box-projektets mål är att låta användare återta kontrollen över internet från stater, företag och leverantörer. Genom att samla existerande teknik i ett lättanvänt och billigt format ska detta bli verklighet.

Fria Tidningen

En friare fri programvara

Fri programvara handlar om frihet, frihet att låta kreativiteten flöda och möjligheten att dela med sig av den. Är det i praktiken så, som många hävdar, att det inom fri programvara inte finns några jämställdhetsproblem eftersom det ligger i dess natur att vara fri? Alla med de ekonomiska och praktiska förutsättningarna har ju möjlighet att bidra till valfritt fri programvaruprojekt, alla kan vara med. Men hur ser det egentligen ut i dag?

Fria Tidningen

Det demokratiska Debian

Det fria programvaruprojektet Debian är en av de äldsta GNU/Linux-distributiorna. Debian började som en samling program som distribuerades som ett fungerande GNU/Linux-system. Idag är det en av de mest använda distributionerna. Många distributioner använder även Debian som bas, till exempel flera av de som ingår i veckans programtips.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu