Fria Tidningen

Polisen anmäler sig själv för ungdomsförhör

Enligt Ekots undersökning är hot, våld och löften om straffbefrielse vid angivning vanliga förhörsmetoder vid Västerortspolisens ungdomssektion. Nu anmäler polisen sig själv.

Västerortspolisens ungdomssektion har fått skarp kritik de senaste dagarna efter en granskning av 179 förhör som SR:s Ekot gjort. Ungdomssektionen tar över en förundersökning när den som är misstänkt för brott som kan ge fängelse är under 18 år.

Granskningen visar att bara i vart tredje förhör har en advokat varit närvarande, trots att alla har rätt till en försvarare. När det handlar om minderåriga ska också föräldrar och socialtjänst underrättas så att de kan närvara vid förhören, men bara vid hälften av förhören har en annan vuxen än förhörsledaren varit närvarande.

Flera ungdomar som Ekot talat med berättar att de blivit hotade, slagna och förolämpade. Men eftersom inget förhörsvittne närvarat står ord mot ord.

Andra ungdomar har berättat att de blivit lovade att slippa straff om de anger sina kamrater, trots att svensk lag inte medger strafflindring i utbyte mot information.

I går överlämnade Västerortspolisens chef, polismästare Pär Andersson, en anmälan till Stockholmspolisens internutredningsenhet CU med anledning av de uppgifter som framkommit i media.

– Om vi hade känt till missförhållandena innan Ekots avslöjanden hade vi anmält det direkt till CU. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, säger Andreas Fahlén, pressekreterare på polismyndigheten i Stockholms län.

Enligt uppgifter i media ser cheferna mellan fingrarna på ungdomssektionens jobb eftersom de har många uppklarade fall?

– Det får utredningen utvisa.

Brottsutredning ska nu ledas av åklagare Kay Engfeldt, vice chefsåklagare vid Riksenheten för polismål. Han är på semester denna vecka och har inte kunnat nås för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svenska antiterroristlagar kommer troligen att bordläggas

På onsdag ska riksdagen ta ställning till ytterligare två lagar som sägs bekämpa terrorism och grov brottslighet. Det är 'buggningslagen' och ytterligare en lag som ska ge polisen rätt att bland annat kamera- och telefonavlyssna. Men kritiker menar att lagarna alltför lätt kan missbrukas. Idag tyder allt på att lagarna kommer att bordläggas.

Militären föreslås få bruka tvång och våld mot civila

En ny lag kommer att ge försvarsmakten samma rätt att använda tvång och våld mot civila som poliser har, om den går igenom i en omröstning den 10 maj. Lagen ska bara användas vid terroristbekämpning, men i praktiken är det svårt att avgränsa vad som är en terroristhandling eller inte. Miljöpartiet och vänsterpartiet ser en fara i att sammanblanda polisens och militärens roller.

Kristdemokrat driver blogg mot islamism

Hans C Pettersson, kristdemokratisk ledamot i polisnämnden i Skåne, har en blogg som blivit känd för att ha publicerat de omdiskuterade Muhammedbilderna. Bloggen ser som sin uppgift att motverka islamism, vilken den också gör i hatfyllda ordalag. Nu har även personuppgifter och hemliga telefonnummer på en ideologisk motståndare lagts upp.

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu