Fördjupning


Malin Rosenström
Fria.Nu

Tillfälliga asyllagen i backspegeln

Det är nu fyra månader sedan den tillfälliga asyllagen trädde i kraft. Lagen som särskilt skulle beakta humanitära skäl och ge barnfamiljer goda chanser till uppehållstillstånd. Migrationsverket har sedan dess mottagit hård kritik, inte bara för champagnefestligheter vid avvisningsbeslut, utan även för hur man har tolkat den tillfälliga lagen. För vissa har drömmen om permanent uppehållstillstånd gått i uppfyllelse, men långt ifrån för alla. Vi har träffat Siham, som väntar på att Migrationsverkets beslut ska dimpa ner i brevlådan och Jenny, som kämpar för att hjälpa alla som håller sig gömda i Sverige.

Miljöpartiets riksdagsledamot, tillika ansvarig för asylfrågor inom partistyrelsen, Gustav Fridolin, är inte nöjd med den tillfälliga lagen.
- Jag är absolut inte nöjd! Vi kämpade hårt för en allmän amnesti och det är fortfarande det vi vill ha. Det skulle vara tryggare och bättre på alla sätt. Men om man ska se utifrån den tillfälliga asyllagens förutsättningar så finns det både positiva och negativa aspekter, säger han.
Gustav Fridolin tycker att det positiva är att de allra flesta som sökt uppehållstillstånd fått det beviljat, vilket har förbättrat många människors situation avsevärt. Det negativa är att många barnfamiljer har fått avslag med hänvisning till att deras barn inte har tillräckligt stark anknytning till Sverige. Gustav Fridolin berättar att han kontaktat barnläkare runt om i landet för att ytterligare få bevis för att små barn har en anknytning till det land de bor i.
- I många fall har ärendena skötts väldigt konstigt av Migrationsverket. Om man är född och uppvuxen i Sverige, vilket annat land har man då starkare anknytning till? undrar han.

En kärnfråga för om en barnfamilj ska få stanna i Sverige, har varit hur gammalt ett barn bör vara för att anses ha anknytning till landet. I lagen står det att ett spädbarn inte kan anses ha tillräcklig anknytning. Men Migrationsverket vägrade länge att ange hur gamla de barn som har fått stanna är. Klas Lind,
jurist på Migrationsverket, säger att han personligen tycker att många ärenden behandlas felaktigt.
- Jag tycker att det är jättekonstigt att man behandlar barn på fyra-fem år som spädbarn som inte kan ha fått anknytning till Sverige. Jag håller med miljö- och vänsterpartiet om att det är helt fel. Men vår praxis grundar sig på beslut som högre tjänstemän inom organisationen tagit, säger han.
Björn Vestin, samordnare på Migrationsverket, menar att barnets ålder spelar liten roll i bedömningen och att beslutet snarare grundar sig på andra faktorer, som om barnet gått på förskola till exempel.
- Jag tycker att det är löjligt vilken cirkus det har blivit just runt frågan om hur gammal man är som spädbarn. Socialförsäkringsutskottet har skrivit i nåt papper att man är spädbarn upp till fyra-fem år, men det står ju inte vi för. Det är riksdagsledamöternas fel att det har blivit så här, säger han.
En av socialförsäkringsutskottets handläggare, Kari Hasselberg, blir upprörd när hon får höra vad Björn Vestin sagt.
- Självklart har inte vi skrivit någonstans att man är spädbarn upp till fem år! Utskottet har överhuvudtaget inte diskuterat det. Men om det är så att Migrationsverket bedömer lagen felaktigt behöver vi ta upp det.
Kari Hasselberg säger att hon i nuläget inte tror att Migrationsverket bedömer lagen felaktigt, men att det bör ses över.
Gustav Fridolin är även kritisk till det sätt Migrationsverket behandlar familjer som bott i Sverige en längre tid, gjort en kortare utlandsresa, för att sedan komma tillbaka till Sverige.
- Då räknar Migrationsverket bara den tid familjen varit i Sverige efter det att de kom tillbaka från resan, och inte hela tiden de vistats här. Det kan leda till helt felaktiga beslut, menar han.

Den 17 februari publicerade Migrationsverket statistik som visar att 26 382 ärenden registrerats sedan lagen infördes den 15 november. Av dem har 6 243 personer levt som gömda i Sverige. Av de avslutade målen, som inte går att överklaga, har 8 838 personer fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd, medan 1 705 personer ska utvisas. Migrationsverket har behandlat en dryg tredjedel av alla ärenden och har hittills prioriterat barnfamiljer, irakier och somalier. Av dem har 80 procent fått uppehållstillstånd, varav majoriteten permanent. Prövningen av de ärenden som berörs av den tillfälliga lagen, som upphör den 31 mars i samband med Utlänningsnämndens nedläggning, förväntas pågå åtminstone fram till sommaren.

I den tillfälliga lagen hittas formuleringen '(det skall) särskilt beaktas om utlänningen har vistats i Sverige under lång tid'. Vad som är en lång tid anges inte och Lisa Bengtsson, informatör på Migrationsverket, kan inte heller svara på den frågan.
- Eftersom inte lagtexten ger någon vägledning har vi fått skapa en egen praxis. Oftast tittar vi istället på om personen har en stark anknytning till Sverige.
Vad som är 'en stark anknytning' kan hon heller inte svara på, utan menar att det endast kan avgöras från fall till fall. På Migrationsverkets hemsida finns exempel på vägledande beslut, bland annat ett angående en syrisk familj som levt i Sverige i fyra år och nu fått permanent uppehållstillstånd tack vare 'lång vistelsetid'. Detta medan en salvadoransk familj som vistats i Sverige lika länge ska utvisas.
- Fyra år skulle man nog kunna kalla en lång vistelsetid, säger Lisa Bengtsson. Men det är väldigt svårt att avgöra.
I början av november 2005 sa socialförsäkringsutskottets kanslichef, Karin Laan, till SFT att den tillfälliga lagen skulle behandla likvärdiga fall lika. Det är något som Migrationsverket verkar ha glömt bort.

Fakta: 

Statistik över bifall och avslag vecka 12 fördelat på familjetyper
* Ca 11 200 har fått bifall.
* Ca 2 700 har fått avslag.

Familjetyp Bifall Avslag
Makar med barn 4 800 686
Makar utan barn 289 224
Ensamstående med barn 1 860 266
Ensamkommande barn 289 8
Singelmän 3 300 1 322
Singelkvinnor 800 237

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon hjälper de gömda familjerna

Våren 2003 gick den då 25-åriga Jenny Lind med i organisationen Ingen människa är illegal.
  - Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger hon med övertygelse. Visst är det slitigt, men man får så otroligt mycket tillbaka.

Bara mamman får söka asyl

Vid ett köksbord i en stockholmsförort sitter 27-åriga tvåbarnsmamman Siham och matar sin yngsta dotter Sonia. Den elva månader gamla flickan äter med god aptit och skrattar mycket mellan tuggorna. I ett rum intill ligger tvååriga Melissa och sover middag.

Huset där ungdomars idéer ska bli verklighet

Husbys nya mötesplats för ungdomar i övre tonåren heter Reactor och öppnade förra veckan. Gymockupationen i Husby hösten 2004 fick stadsdelsnämnden att förstå att det behövs ett ställe att träffas på för dem som vuxit ifrån fritidsgårdarna. Ett ställe där även tjejer känner sig välkomna.

© 2024 Fria.Nu