• Gatans är Friedas hem, men en dag står hon framför juryn i tv-programmet Popstars.
Fria.Nu

Friedas drömmar hinner släckas och tändas på två år

I vår värld är berömmelse av stor betydelse. En efter en dyker dokusåporna upp och ger människor en chans att synas, att få sina femton minuter. Alla har vi olika anledningar till att förverkliga våra drömmar. I filmen Under stjärnorna är det drömmen och längtan efter ett liv bort från gatan, som får den karismatiska 17-åriga Frieda Darvel att ställa upp i Popstars. I Sydafrika, där Frieda lever, är kontrasterna stora. Landet är fortfarande starkt präglat av sin historia genomsyrad av apartheid. Gränserna mellan vita och svarta börjar luckras upp, men än är det en lång väg kvar att gå.

Frieda är ett av ungefär 2000 gatubarn i Kapstaden. Hon stjäl och tigger för att klara dagen. Hon lever ett hårt liv med våld och droger som en naturlig del av tillvaron. Frieda lämnade sina alkoholiserade föräldrar och flyttade till gatan, där hennes syster Ronnie redan levt under många år. Andra av hennes syskon sitter i fängelse, vilket är vanligt förekommande bland gatubarn och fattiga. På gatan har Frieda funnit en ny familj bland ungdomarna. Gemenskapen dem emellan och limmet de blir höga på är det som får livet att gå vidare. Men nu har Friedas drömmar väckts till liv. I Under stjärnorna får vi ta del av hur hennes drömmar både släcks och väcks på nytt under en tvåårsperiod.

Frieda har en vacker röst och tycker om att sjunga. Hon blir upptäckt av Linzi Thomas, som arbetar på en av de många organisationer som hjälper gatubarn. Frieda söker och blir antagen till Popstars. Hon når inte hela vägen fram, men det spelar ingen större roll, eftersom hon genast blir en storfavorit, kallad 'sångfågeln från gatan'.

Efter programmet hamnar hon på gatan igen och allt eftersom tiden går försvinner hoppet om ett annat liv. Linzi Thomas vill starta ett Little Brother, ett gatubarnens Big Brother, där det är tänkt att Frieda och hennes vänner ska medverka. Men med tiden handlar det inte först och främst om ungdomarnas intressen, utan fokus hamnar i stället på affärs-idén. Många av organisationerna som kämpar för gatubarnen gör säkerligen ett bra jobb, men det verkar inte räcka till.

Hur ska man komma ifrån ett liv som detta? Som i Friedas fall är det på gatan alla hennes vänner finns och ett drogberoende är inte lätt att ta sig ur. Frieda får en unik chans av filmskaparna, då hon blir erbjuden att komma med till Sverige under tre månader. Med filmen dyker begreppet exploatering upp. I Under stjärnorna visas Frieda utan försköning, både när hon är hög och när hon delar skratt och gråt med sina vänner.

Inte minst blottas hennes relation med pojkvännen Boeta Corneulius Klaasen. Linzi Thomas framställs efter hand som en ganska osympatisk individ och det är inte svårt att förstå att hon högljutt protesterade mot filmens visning i Sydafrika.

Men filmarna bakom Under stjärnorna, Titti Johnson och Helgi Felixson, fick rätten på sin sida. Om det är någon som bör ifrågasättas gällande mänskliga rättigheter och behandling av människor, så är det nog Linzi Thomas själv. Filmen fick på så sätt gratis publicitet. Detta är viktigt, då det är en film som är universellt intressant, men kanske hetast i Sydafrika.

Fakta: 

FILM: Under stjärnorna
Regi: Titti Johnson och Helgi Felixson

Manus: Titti Johnson

I rollerna: Frieda Darvel, Boeta Corneulius Klaa

sen

Distribution: Folkets Bio

Premiär: 11 november 2004 på Tempofestival

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillåtande filmfestival söder om Themsen

Söder om Themsen, i det livfulla området South Bank, ligger brittiska filminstitutets biograf, National Film Theatre. Här har den 21:a upplagan av London Lesbian & Gay Film Festival nyligen rundats av. Cindy Carlsson guidar till flippar och floppar.

Stockholms Fria

Två helt olika CIA

Två amerikanska filmer som båda handlar om CIA visades under festivalen i Berlin. Itty Bitty Titty Committee och The Good Shepherd är nog så olika som två filmer kan bli.

Stockholms Fria

Ett ständigt sökande efter mening

Sökandet kan sägas vara centralt för många filmer på årets filmfestival i Berlin, och särskilt sökandet efter kärlek och mening med livet. Gripande var Bettina Blümners dokumentärfilm Prinzessinnenbad (Pool of Princesses), som följer tre femtonåriga flickor som växer upp i Kreuzberg, en stadsdel i Berln.

Stockholms Fria

Queerfilm i fokus på Berlins filmfestival

I år firade Teddyn - The Queer Film Award - 20 år. Priset har haft stor betydelse som ett emanciperande pris och firades med 36 tävlande queera filmer i olika sektioner.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu