Stockholms Fria

SL-chefer får miljonlöner

Vd Lennart Jangälv blir miljonär av att jobba för SL. Det blev hans företrädare också, innan de gick vidare till andra toppjobb. SFTs kartläggning av SLs topplöner visar att direktörerna tjänar mycket mer än de flesta politiker. För varje vd-lön får vi minst sex spärrexpeditörer - eller 1 900 SL-kort - per år.

Det är lönsamt att arbeta för Storstockholms lokaltrafik, SL. Åtminstone om man har rätt position. Det har vd Lennart Jangälv, som snart har avverkat ett år på direktörsposten.

För sitt jobb på SL får han 1,1 miljoner kronor om året. Förutom vd-posten i SL sitter han i styrelserna för bolag som SL Finans, Trafik Mälardalen AB och Samtrafiken i Sverige AB. Styrelseuppdrag som ger ytterligare klirr i hushållskassan. Förra året hade Lennart Jangälv 2,9 miljoner i taxerad inkomst.

Han kom till SL den 1 november förra året efter ett år av skandaler och rekryterarna lyckades inte finna några lik i garderoben, bortsett från två fortkörningar.

Jangälv sökte jobbet som vd efter att ha arbetat för Ingvar Kamprad på Ikea food service, där han ansvarade för Ikeas restaurangverksamhet världen över. Han är utbildad ekonom och har gjort militär karriär.

Med topptjänsten i Stockholm blev det långt att pendla från hemmet i Ängelholm i Skåne. Så i somras flyttade Jangälv med familj till det välbärgade Danderyd.

Här bor han i en miljonvilla som han äger tillsammans med sin fru. Villans taxeringsvärde: 4 miljoner kronor.

Om Jangälv skulle missköta sig på arbetet eller falla i onåd hos styrelsen behöver han inte oroa sig för att han måste sälja huset. Han får en fallskärm på närmare 2,3 miljoner, 24 månadslöner.

Lennart Jangälvs lön, arvoden och avgångsvederlag är inte ovanliga för en man i hans position. Alla hans företrädare på SL har varit lika välbetalda. Men är det rimligt att en vd för ett bolag som styrs av skattebetalarna ska tjäna mer än de folkvalda?

Av Sveriges politiker tjänade endast statsministern mer än Jangälv, 1,2 miljoner jämfört med Jangälvs 1,1 miljoner för vd-posten. Övriga partiledare tjänade mellan några hundra tusen kronor och en halv miljon kronor mindre än Jangälv.

Vänsterpartiets Jan Strömdahl, ersättare i SLs styrelse, är kritisk till de höga lönerna. Så här säger han om vd-lönerna inom SL:

- Det är astronomiska belopp. Det är en ganska osmaklig utveckling och jag gillar det inte.

Han menar att höga löner inte heller automatiskt leder till att det blir rätt person på rätt plats.

- Bara för att man har en hög lön är man inte effektiv och empatisk, egenskaper som utmärker en bra chef.

Löneutvecklingen inom SL speglar utvecklingen på andra samhällsområden, menar Strömdahl.

- Lönerna har höjts för alla höga chefer inom offentlig sektor. Och de ligger betydligt högre än de högsta politikerlönerna.

Men det finns de som försvarar topplönerna. Jan Hamrin, personalchef på SL, blir upprörd när SFT frågar om Lennart Jangälvs lön.

- Det är så jönsigt. Det ställs tunga krav på chefsegenskaper och utbildning, det här är inga löner som sticker ut. Lönerna ligger betydligt högre i näringslivet.

Jan Hamrin menar att jämförelsen med politiker är felaktig.

- En fritidspolitiker behöver inte ha några särskilda kvaliteter, men det måste en vd ha.

Att ha varit vd på SL är inte bara en lönsam affär för stunden, det är också en garant för en fortsatt god karriär. Gunnar Schön, vd mellan den 1 april 2000 och den 8 maj 2003, fick sparken från sitt jobb efter att ha ingått flera hemliga avtal med Connex som styrelsen inte kände till. Han blev också kritiserad för lyxresor för skattepengar. Men redan i maj 2004 fick han ett nytt toppjobb - som 'Development and Marketing Director' - på Connex. Hur mycket han tjänar där vill Connex inte berätta.

Ingemar Ziegler, tillförordnad vd mellan den 9 maj och den 3 november 2003, är fortfarande vd för landstingsägda fastighetsbolaget Locum. Detta trots att han enligt Svenska Dagbladets granskning i fjol slösade rejält på representation i samma bolag. Själv säger han att det enligt revisorerna inte fanns något att anmärka på.

Kjell Nilsson, SLs vd mellan den 1 oktober 1998 och 1 april 2000, hamnade på SJ efter SL-jobbet. Under en stor konflikt mellan SL och SJ som avsåg betalning av tåg som SL använde köptes Nilsson över till SJ och blev den förste vd:n vid SJs bolagisering 2001.

Men Nilsson verkade inte trivas på SJ heller, utan stannade bara i nio månader. I stället hamnade även han på Connex - samma bolag som han tidigare hade sålt ut tunnelbanan till.

I dag är han ordförande för Connex Sverige AB.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu