Göteborgs Fria

Lyckad höstpremiär på Area 51

Finnkampen i all ära, men i lördags var det många som valde aktivitetscentrat Area 51 i Gamlestan framför Ullevi. För dem lockade tävlingar och uppvisningar i skateboard mer än 100 meterslopp och längdhopp.

Nästan 300 besökare hade hittat till Bunkeberget i Gamlestan när aktivitetscentrat Area 51 hade höstpremiär i lördags. Tanken var att skateboardåkare skulle göra upp i grenar som Big Jump, där det handlar det om höjd och trick, samt Downhill, en vansinnesfärd där åkarna ska ta sig nerför en bana på snabbast möjliga tid. Men den smala banan som slingrar sig nerför Bunkeberget gapade tom. Downhill ställdes in och tävlingarna i Big Jump är framskjutna till senare i höst.

Det blev däremot inte Pooltävlingen som vanns av Andreas Paraskevas från Malmö. Pool är en bedömningsgren i en skålformad ramp som ger betydligt fler möjligheter än att bara åka fram och tillbaka. Åkarna bedöms efter trick, fart, höjd, stil och hur de utnyttjar åkytan.

- Pool är lite lurigt. De flesta är vana vid att bara åka fram och tillbaka. Här gäller det att hitta alternativa vägar och lära sig att utnyttja hela rampen, säger Niklas Möllberg, en av arrangörerna.

Men premiärdagen på Area 51 bjöd inte bara på tävlingar. Höjdpunkten för många var uppvisningarna. Den nyligen utbyggda vertrampen kantades av åskådare som spänt tittade på när en rad duktiga åkare visade upp sig och den dånande musiken överröstades gång på gång av en jublande publik.

Uppvisningarna hade bland annat celebert utlandsbesök i form av Rune Glifberg. Rune är ursprungligen från Danmark men bor och tränar delvis i USA där han bland annat fått fina placeringar i X Games. En av skateboardens största tävlingar.

Men uppvisningarna på Area 51 visade även upp flera duktiga svenska åkare som Chris Hamilton, Martin Björk, Magnus Olsevik och inte minst Jocke Olsson från Malmö, en av Sveriges få professionella skateboardåkare.

- Vi är väldigt nöjda med premiären, konstaterade Magnus Olsevik efteråt och lovar att det kommer fler tävlingar och aktiviteter i Bunkeberget under hösten.

Den intresserade publiken på Area 51 är ingen tillfällighet. Intresset för skateboard ökar allt mer.

- Det känns som om skateboarden har kommit över själva hypen nu och blivit en mer accepterad och bred sport, säger Niklas Möllberg och får medhåll av Magnus Olsevik.

- Skateklimatet i Göteborg är väldigt bra. Vi märker framför allt av en ökning bland yngre åkare och vi har fått en bra spridning i åldrarna.

Skateboarden uppmärksammas även på kommunnivå och Göteborg kan snart få sin första betongpark med ramper och banor utomhus. Det är snart ett år sedan Linköping fick sin Fun Skatepark, Nordens första utomhusskatepark i betong, och snart kan det alltså bli Göteborgs tur. Ett förslag ligger och gror hos kommunen och park- och naturförvaltningen har fått i uppgift att tillsammans med idrotts- och föreningsförvaltningen se över möjligheterna.

- Det skulle vara jättekul om Göteborg fick en ny park. Det skulle vara ett bra komplement till Area 51 med ett ställe där kan åka även utomhus, säger Niklas Möllberg.

Fakta: 

Resultat pooltävling den 4 september:
1. Andreas Paraskevas, Malmö (243p) ?2. Enrico Petralia, Göteborg (236p) ?3. Daniel Blasko, Göteborg & Per Magnusson, Malmö delade på 3e-platsen (226p) ?4. Jim Augustsson, Göteborg (180p)
Chris Hamilton kvalificerade sig till finalen men kunde inte deltaga på grund av skada.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotbolls-VM för hemlösa mer än bara fotboll

Medan OS tornar upp sig i horisonten med sitt gigantiska maskineri och enorma mediebevakning, pågår just nu ett helt annat idrottsevenemang i Göteborg. Det handlar varken om sponsorjippon eller proffstyckare i sportprogrammens studiosoffor. Det handlar om värdighet och en känsla av att betyda något. Och om fotboll. Fotbolls-VM för hemlösa.

Guantanamogruppen bjöd på ett annorlunda 4th of July

En liten trång bur. Inte mycket mer än 1x2 meter. Bakom gallren skymtar en orange kropp som sitter hukad för att få plats i det trånga utrymmet. Det ger klaustrofobiska känslor bara att titta på buren.Men det är varken Irak eller någon annan krigshärjad plats. Scenen är Kungsportsplatsen i söndags och kroppen i buren är en docka.

Göteborgs Fria

Vag gräns mellan porr och yttrandefrihet

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var den centrala frågan under ett seminarium i Göteborg med Eva-Maria Svensson från juridiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Fria.Nu