• Utöver orientering är Johan Modig intresserad av friluftsliv, jakt, fiske och matlagning.
Fria.Nu

Johan Modig följer vägen mot toppen

Efter fjolårets genombrott är färdriktningen klar: bäst i värld-en - på sikt. Men först väntar orienterings-EM till helgen.

- Jag ska prestera ett lopp som förhoppningsvis räcker till

pallen, säger Johan Modig.

Orientering (SFT) Johan Modig är uppväxt med karta och kompass. Familjen har orientering i blodet och Johan föddes tidigt in i de skånska skogarna.

Nybörjarkursen med OK Tuvan i Sösdala fick honom på fall och i dag är 27-åringen en av Sveriges främsta utövare.

Och visst har Johan tidnings-

urklipp och medaljer som försäkrar en rad fina meriter. Fjolårets tiondeplats i VM i Schweiz innebar det stora genombrottet.

- Det var ingen tillfällighet att det kom just då. Mina förberedelser hade fungerat perfekt, säger Johan.

Under vintermånaderna bodde han i Schweiz - dels för att förkovra sig i det tyska språket och dels för att kunna träna i VM-relevant terräng.

- Under våren följde jag upp denna satsning genom att träna på heltid hemma i Skåne, även här i VM-lik orienteringsterräng. Segern på det svenska VM-testet bekräftade att jag tränat rätt, vilket gav mig ett stort självförtroende, fortsätter Johan.

Tävlingen avgjordes i tropisk hetta. Celsius mätare visade 38 grader och Modigs lopp varade i 113 minuter.

- Det gäller att vara förberedd på dessa extrema förutsättningar. Det handlade om att bibehålla kylan och fokuseringen på orienteringsmomentet samtidigt som man var tvungen att kämpa emot alla de negativa signaler som nådde hjärnan under loppets gång.

I helgen debuterar Johan Modig i EM-sammanhang. 2002 var han inte aktuell.

Men nu har Johan som väntat fått en av förbundskapten Göran Anderssons platser i landslagstruppen. Tävlingen avgörs i danska Roskilde.

- Terrängen är lik delar av Skåne. Med hjälp av tidigare erfarenheter har jag lärt mig hur jag ska agera tekniskt och taktiskt i denna typ av terräng, säger Johan.

Han har spikat upp en mål-

sättning som inte är särskilt resultatfixerad.

- Min fokusering handlar inte om medaljer, utan om hur jag ska prestera ett lopp som kan räcka ända till pallen, säger han.

- Jag vet att jag har kapacitet att ta medalj på de distanser som jag ställer upp i - sprint, långdistans och stafetten.

I lång-SM i år gick du in i den så

kallade väggen. Vad hände?

- I efterhand insåg jag att jag inte disponerade mitt lopp tillräckligt bra.Tävlingen avgjordes med masstart och efter att jag gjort några mindre misstag under banans första halva, tvingades jag springa lite snabbare på några sträckor för att komma ifatt igen. Detta ojämna tempo i början, möjligen i kombination med en lite sämre dagsform, tror jag är en förklaring.

Är du rädd för att något liknande ska ske i Roskilde?

- Nej, det är jag inte. På lång-SM var segertiden på 2,5 timme jämfört med de 90 minuter som väntar på EMs långdistans.

Fram till årets säsong har Johan Modig sett sig själv som en ren långdistansspecialist. I vinter har han emellertid förändrat sitt träningsupplägg en aning, och känner nu att han även kan hävda sig på sprintdistansen.

Det sägs att orienterare har en fäbless för logiskt tänkande. Stämmer det?

- Jag tror definitivt att det underlättar om man är strukturerad och logisk i sitt tänkande när man orienterar. Framför allt gäller det att ha byggt upp en plan för hur man ska gå tillväga vid olika problem i olika situationer. Att jag själv valt att utbilda mig till gymnasielärare i matematik och tyska är kanske heller inte någon tillfällighet. Dessa två ämnen är ju båda på sitt sätt uppbyggda av ett logiskt regelverk.

Världsrankingen är också ett logiskt regelverk. Bäst på tävlingarna är bäst i världen. Du vill bli bäst i världen. Hur ska du nå dit?

- Jag ska följa vägen mot målet som jag ser framför mig, svarar

Johan Modig.

Han är redo för de stora, tunga utmaningarna.

Fakta: 

Johan Modig

* Ålder: 27.

* Bor: Växjö.

* Civilstånd: Singel.

* Kör: Volvo S40.

* Äter: Varierad husmanskost.

* Dricker: Mycket vatten till vardags, vid tävling: Vitargo.

* Ser helst på TV: Seinfeld.

* Favoritcitat: 'Den som går i andras fotspår, kommer aldrig först.'

* Främsta meriter: 2 JVM-guld -97, 1a VM-test -03, VM-10a långdistans -03, Elitserien 2004: 6a totalt.

* Styrkor: Envis, positiv.

* Svagheter: Inga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2024 Fria.Nu