Fria.Nu

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Svensk bandy är som starkast - publikt - ute på landsbygden, och kanske främst i Hälsingland och Västergötland.
Trots detta faktum vänder nu Svenska Bandyförbundet blicken mot de östra regionerna.
- Beslutet om förläggningen av VM till Stockholm gjordes efter en utvärdering. De fem ursprungliga kandidaterna var Hammarby Bandy, Västerås, Heden i Göteborg, hälsingelagen och ett antal dalalag, berättar VM-generalen Leif Carlheimer.

Arrangemanget leds som ett projekt, med en projektledning och styrgrupp. Arbetet påbörjades redan i oktober 2004. Carlheimer sköter sitt arbete som VM-general på fritiden, genom att leda och delegera arbete. I övrigt arbetar han som IT-konsult men är i bandykretsar kanske mest känd som sittande styrelsemedlem i Hammarby Bandy.
Carlheimer nämner de ekonomiska och publika faktorerna som de främsta kriterierna till valet av spelplats.
Att attrahera en kräsen idrottspublik i Stockholm är inte det enklaste. Utöver ren annonsering har man bland annat startat upp en officiell VM-hemsida.

2006 är ett riktigt mästerskapsår med bland annat fotbolls-VM och OS i gott och blandat-påsen. Tror du att folk 'orkar' engagera sig i ett bandy-VM när det finns så mycket annat spännande att se fram emot?
- Bandyn har en trogen publik och genom att bandy-VM ligger

Fakta: 

Matcherna på Zinkensdamm:
* 28 januari, kl 10: Norge-Ryssland
* 28 januari, kl 14: Sverige-Kazakstan
* 28 januari, kl 17: Vitryssland-Finland
* 2 februari, kl 13: Ryssland-Vitryssland
* 2 februari, kl 16.30: Finland-Kazakstan
* 2 februari, kl 19.30: Sverige-Norge
* 5 februari, kl 11: Match om tredje pris
* 5 februari, kl 14: Final

Matcherna på Zinkensdamm:
* 28 januari, kl 10: Norge-Ryssland
* 28 januari, kl 14: Sverige-Kazakstan
* 28 januari, kl 17: Vitryssland-Finland
* 2 februari, kl 13: Ryssland-Vitryssland
* 2 februari, kl 16.30: Finland-Kazakstan
* 2 februari, kl 19.30: Sverige-Norge
* 5 februari, kl 11: Match om tredje pris
* 5 februari, kl 14: Final

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

27 000 löper Lidingöloppet

1965 avgjordes tidernas första Lidingölopp. Lars Nordin var en av deltagarna. I dag firar arrangemanget 41 år - och Lars sitt 41:a raka lopp.
- Jag har aldrig gått in i väggen. Jag springer nog för sakta för det, säger han med glimten i ögat.

© 2024 Fria.Nu