Fria.Nu

Strejk i vården från 25 juni

I veckan strandade medlingsförhandlingarna mellan Kommunal och de privata vårdföretagen. Det innebär att det blir strejk i den privata vården från och med midsommar.

Kommunal varslar om strejk i privatvården från och med midsommarafton. Varslet omfattar cirka 400 av förbundets medlemmar och oorganiserade. Bland annat tas samtliga vaktmästare på avtalsområdet ut i strejk och arbetsuppgifterna förklaras i blockad. Samtidigt fortsätter övertids-, nyanställnings- och mertidsblockaden.

I torsdags utökades dessutom strejkvarslet. Från och med den 28 juni tas samtliga medlemmar anställda i kök, på vårdcentraler, städare och bilförare ut i strejk.

Hur ligger ni till i förhandlingarna?

- Det är fullkomligt låst, säger Annica Jansson, förhandlare och ombudsman på Kommunal. Arbetsgivarna värderar inte den här yrkesgruppen lika högt som andra. Resten av årets avtalsrörelse har gett omkring 500 kronor mer i månaden, men det är tydligen inte den här gruppen värd.

Förhandlingarna berör lönerna för omkring 15 000 anställda inom till exempel äldreomsorg, psykiatri och vaktmästeri. Kommunal kräver löneökningar på lägst 480 kronor i månaden och en lägstalön på minst 13 000 kronor (14 000 kronor för dem med gymnasieutbildning). I dag finns ingen lägstalön inom

privatvården.

- Det kostar bara någon promille att införa det, säger Annica Jansson.

Medellönen i privatvården ligger på 16 600 kronor. Annica Jansson säger att ingen har under 13 000 kronor i lön.

Varför strider ni för en lägstalön?

- Det här är jätteviktigt. Om det inte finns någon lägstalön och du anställs med 12 500 i månaden kommer vi att kämpa för att få upp din lön. Det kostar mycket av löneutrymmet för året att höja lönen upp till 14 000, det tar utrymme från andras löneökningar. Därför strider vi för lägstalön.

Strejken kommer enligt Annica Jansson att fortsätta tills arbetsköparna ger sig.

- Vi kommer inte att backa om de här två sakerna. Men det vet du lika väl som jag, att det är en förhandling och det går aldrig att spekulera om var det slutar. Det kan bli kompromisser.

Ari Kirvesniemi, förbundsdirektör på Vårdföretagarna, menar att Kommunal bara talar maktspråk.

- Vi var beredda att flytta positionerna, men Kommunal vill inte förhandla utan väljer den hårda vägen och talar bara maktspråk, säger Ari Kirvesniemi till TT.

Från och med den 29 juni blir det också strejk på de privata förskolorna, varav de flesta ligger i Stockholmsområdet.

Fakta: 

vårdkonflikten

* Den 4 juni sa arbetsköparna nej till medlarnas slutbud i löneförhandlingarna, som gäller för cirka 15 000 privata vårdanställda. Natten till den 8 juni bröt Kommunals konflikt med de privata vårdföretagarna ut.

* Kommunal kräver ett avtal på 13 månader med en genomsnittlig löneökning på lägst 480 kronor i månaden och ett avtal om lägstalön från den 1 januari 2005 på 13 000 kronor (14 000 kronor för gymnasieutbildade).

* Kommunals strejkvarsel från och med fredagen den 25 juni omfattar samtliga vaktmästare på avtalsområdet, samtliga medlemmar på Capio diagnostik AB, vårdcentraler hos Praktikertjänst AB, Medilab kliniska laboratorier AB och Sophiahemmet.

* Från den 28 juni gäller varslet även samtliga medlemmar som är köksanställda, städare och bilförare samt de som arbetar på vårdcentraler.

* Mellan 1999 och 2003 ökade de privata vårdgivarna med 25 procent. De flesta av dem bedriver vård i vinstsyfte, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2025 Fria.Nu