Fria.Nu

De håller koll på kandidaterna

Vilken fråga är viktigast för dig i EU-parlamentsvalet? RFSU, Djurens rätt och Föreningen för en fri informationsinfrastruktur är tre organisationer som driver kampanjer för att uppmärksamma sina hjärtefrågor. De har alla var för sig undersökt vad kandidaterna egentligen tycker i frågor om abort, djurrätt och patentlagstiftning.

I valtider är det lättare än vanligt att få svar på sina frågor till politikerna. Det är ett faktum som föreningarna inte är sena att utnyttja.

Såväl Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, Föreningen för en fri informationsinfrastruktur, FFII och Förbundet djurens rätt har genomfört enkätundersökningar riktade till kandidaterna till Europa-parlamentet. Kandidater från alla partier har fått svara på frågor om abort och sexualupplysning, pälsfarmer och cirkusdjur och om EU ska införa patent på mjukvara.

Det är frågor som för många väljare kan vara avgörande för vilket parti och vilken kandidat man lägger sin röst på. Stockholms Fria Tidning har läst kartläggningarna och talat med föreningarna.

RFSU

Vad vet de svenska kandidaterna om abortfrågor och sexuella rättigheter? Frågan om fri abort är kontroversiell inom EU. I Portugal och på Irland är abort förbjudet. Många irländska kvinnor åker till England för att utföra aborter och i Portugal har en barnmorska dömts till fängelse för att ha utfört aborter.

Med de tio nya EU-medlemmarnas anslutning den 1 maj ökade den katolska kyrkans makt i EU, menar RFSU. Både Polen och Malta beviljades undantag för sina abortlagstiftningar vid ansökan till EU. I Polen får en kvinna göra abort bara om hon har blivit våldtagen (till och med vecka 12).

RFSU frågade därför vad de svenska kandidaterna tycker och vad de kan om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

- Åsikterna om sexuella rättigheter följer inte alltid partilinjen, berättar Johanna Nyström, pressekreterare på RFSU.

Till exempel var moderaten Charlotte Cederschöld 'väldigt tydlig' i sina svar, och skiljer sig därmed från den inställning som är vanlig i den konservativa gruppen i EU-parlamentet - en mer negativ hållning till fri abort. Johanna Nyström menar att kompetensen i frågorna är för låg, även om många kandidater säger sig ha en hyfsad kunskap om hur abortsituationen ser ut i EU.

- Det saknas kunskap. Det ser man på svar som 'det är en viktig fråga för sjukhuspersonalens skull' (reds anm: miljöpartiets Eva Goës skrev det).

Johanna Nyström konstaterar att frågan om fri abort har låg prioritet i Sverige, men menar att det är en viktig fråga internationellt sett, och att det kanske är dags att börja väcka opinion.

- Kristdemokraternas ungdomsförbund tog nyligen beslut om att man vill sänka abortgränsen till tio veckor. Argumenten från oppositionen i EU, och från Bush i USA, återspeglas i Sverige, säger hon.

RFSU frågade bland annat om abort är en mänsklig rättighet och om tillgång till preventivmedel och sexualundervisning ska erkännas som en rättighet. Både kd och fp värjer sig något i svaren, medan alla vänsterpartister utom en 'tveklöst' ser abort som en mänsklig rättighet.

- Undersökningen visar att det är en känslig fråga, säger Johanna Nyström. Att tycka att religionsfriheten måste respekteras, som en del folkpartister skrev, visar tydligt att kvinnors rättigheter är mindre värda än mäns. Resonerar man så när det gäller dödsstraff också? undrar hon.

RFSU har funnits sedan 1933 och arbetar bland annat med sex- och samlevnadsundervisning och för rätten till fri abort. I Sverige är det fri abort upp till 18 veckor (22 veckor med starka skäl). Svaren från kandidaterna till EU-parlamentet: http://www.rfsu.se/templates/template_178.asp_Q_number_E_23350_A_categor....

FFII

'Rösta på de kandidater som kommer att försvara parlamentets nej till mjukvarupatent'. Den uppmaningen riktar FFII till väljarna i EU-parlamentsvalet.

Mjukvarupatent finns redan i EU, om än inte i den utsträckning som ministerrådet vill se det. Patentet innebär att e-handel och grundläggande funktioner på internet är patenterade. Till exempel har internetbokhandeln Amazon patent på att förmedla presenter via internet, Acacia Technologies på att överföra video (streaming), och Microsoft söker ett patent om dagen i EU.

- Det finns några EU-parlamentariker som har satt sig in i frågan. De är värda en eloge, för det här är svårt, säger Erik Josefsson, ordförande i den nybildade svenska förgreningen av FFII.

Mer än 70 procent av mjukvarupatenten ägs i dag av amerikanska och japanska bolag. Det betyder att EU troligen får betala mer i licensavgifter än vad man får in. Det beror på att själva idéerna är patenterade. Om ett nytt datorprogram gör något som det redan finns patent på, har patentinnehavaren rätt att kräva ersättning.

- Det här skapar en konflikt mellan upphovsrätt och patenträtt, säger Erik Josefsson.

Han jämför mjukvarupatentet med breda genpatent, med hjälp av vilka företag som Monsanto kan hävda rätten till exempelvis fröer som har använts av folk i tredje världen i tusentals år. Ett mjukvarupatent täcker på liknande sätt alla olika datorprogram som gör samma sak.

- Man lägger beslag på allmänningen och styckar upp den. Det handlar om maffiaverksamhet på informationsområdet.

I höstas stoppade EU-parlamentet kommissionens direktiv om patent på datorrelaterade uppfinningar. Det skrevs om för att datorprogram och affärsmetoder inte ska kunna patenteras. Men den 18 maj strök ministerrådet parlamentets alla ändringar.

- De klarade inte av att stå emot påtryckningarna från företag som Microsoft. Det är ett tragiskt exempel på att den demokratiska processen i EU inte fungerar som den ska, demokratin blir en kasperdocka, säger Erik Josefsson.

Bland de starkaste kritikerna finns den gröna gruppen i parlamentet, Jonas Sjöstedt, v, Olle Schmidt, fp och Anders Wijkman, kd. Mer än 300 000 personer har skrivit under ett upprop mot mjukvarupatent och småföretag och open-sourcerörelsen har tillsammans arbetat mot förslaget.

Socialdemokraterna och moderaterna är de enda partier som är för ett mjukvarupatent. De hävdar att det inte handlar om att införa patent på program utan, som Leif Pagrotsky har sagt, om en 'harmonisering och förenkling av de regler som redan gäller inom EU i dag'.

Hur det slutligen blir avgörs i höst då parlamentet ska rösta om direktivet för andra gången.

FFII är en ny förening som arbetar mot mjukvarupatent. Europeiska FFII har runt 30 000 medlemmar och 1 000 medlemsföretag. Vad EU-kandidaterna tycker om mjukvarupatent ser du på http://www.ffii.se/dokument/idag.html.

Förbundet djurens rätt

Djurens rätts lokalavdelning i Borås genomförde nyligen en enkätundersökning för att få svar på vad partiernas toppkandidater tycker i olika djurrättsfrågor. De kandidater som hade 'rätt' svar på alla frågor ansåg:

* Att användning av till exempel elefanter och sjölejon bör förbjudas på cirkusar,

* Att maxtiderna för djurtransporter ska förkortas,

* Att satsning på alternativa metoder till djurförsök ska öka,

* Att import av hund- och kattskinn ska förbjudas,

* Att pälsfarmer ska förbjudas och

* Att storskalig uppfödning av gödkycklingar ska ses över.

Roger Pettersson, politisk chef på Djurens rätt, menar att djurrättsfrågorna är viktiga att lyfta fram i valet till EU-parlamentet, men att organisationen saknar medel för att driva några större kampanjer.

- Det skulle vara väldigt billigt för demokratin att ge ideella organisationer några miljoner i projektpengar inför valen. Då skulle valdeltagandet öka. Men som det är nu får vi prioritera och ett förbud av pälsnäringen i Sverige är den fråga som är allra viktigast.

Förbundet förespråkar ingen särskild kandidat i valet. Men enligt enkäten ligger miljöpartiets och vänsterpartiets kandidater bra till, liksom kristdemokraten Anders Wijkman.

- Det är intressant att Anders Wijkman, som är förstanamn på kristdemokraternas lista, tycker tvärtemot sitt parti i frågan om att förbjuda pälsdjursnäringen, säger Roger Pettersson.

Han menar att bara för att en kandidat har en radikal åsikt i djurrättsfrågor behöver det inte betyda att det blir bättre för djuren.

- Radikala förslag kan vara kontraproduktiva i EU-parlamentet, minimikrav kan leda längre. Vad händer till exempel med det svenska förbudet mot pälsnäringen om vi får en harmonisering på EU-nivå? frågar han.

Den ursprungliga föreningen bildades 1882 och i dag har Förbundet djurens rätt 41 000 medlemmar. Man arbetar bland annat för ett svenskt pälsfarmsförbud. På sidan http://www.djurensratt.se/dyntext/xlink.asp?id=714 finns enkätundersökningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2025 Fria.Nu