Fria.Nu

Militära domstolar istället för demokratiska reformer

För första gången sedan 2001 ska civila medlemmar av den egyptiska oppositionsrörelsen Muslimska brödraskapet dömas i militärdomstolar. Kritiker säger att regeringen vill visa upp Brödraskapet som ett hot för att människor inte ska tänka på demokratiska reformer.

En egyptisk domstol bestämde i januari att 40 fängslade aktivister från det Muslimska brödraskapet skulle bli fria mot borgen. Men i början av februari bestämde regeringen att de ska dömas i militärdomstolar.

Cairo Institute for Human Rights Studies är kritiskt. De säger att regeringen bryter mot konventionen om mänskliga rättigheter. De säger också att det visar att regeringen fortfarande sätter politiska motståndare i fängelse.

 

Även en grupp från den sekulära oppositionen protesterar mot att man använder militära domstolar. De har gjort ett upprop. Mer än 200 personer har skrivit under det, bland annat parlamentariker, journalister, akademiker och personer från människorättsorganisationer.

Uppropet säger att det är fel att attackera oppositionen. Det säger att den sekulära oppositionen kan samarbeta med det muslimska brödraskapet fast de tycker olika, för att arbeta fredligt mot regeringens attack.

I december demonstrerade en grupp studenter i svarta kläder som liknade en uniform. Då grep man hundratals människor. Studenterna har blivit fria. Men regeringen säger att demonstrationen visar att Brödraskapet vill börja använda vapen. Därför får 29 personer i Brödraskapet nu inte ta ut några pengar från banken. I början av februari grep man 50 aktivister till.

 

Regeringen vill ändra grundlagen, och Brödraskapet har kritiserat deras förslag. En talesman för Brödraskapet säger att regeringen försöker tysta kritiken.

– Regeringen vill hindra oss från att ställa upp i valen till Shura-rådet, säger Mohammed Habib till The Daily Star Egypt.

Brödraskapet fick 88 av 454 platser i parlamentsvalet 2005, trots att regeringens parti fuskade. Det skulle även vara val till bland annat Shura-rådet, men regeringen sköt upp valen till 2007. Under tiden har regeringen föreslagit att grundlagen ska ändras. De vill minska domarnas rätt att övervaka val och de vill ha ett hårdare förbud mot religiösa partier.

 

Många aktivister i oppositionen säger att regeringen vill visa att Brödraskapet hotar landets säkerhet. De vill att folk ska vara rädda för Brödraskapet för att de inte ska tänka på att yttrandefriheten minskar, att skillnaden mellan rika och fattiga ökar och att det inte blir några demokratiska reformer.

Egyptens regering har fått mycket kritik, både inom landet och i andra länder. Bland annat har de fått kritik för rättegången mot bloggaren Abdel Kareem Soliman. Han dömdes för ett par veckor sedan till fyra års fängelse. Varför? Han har kritiserat president Hosni Mubarak och Egyptens viktigaste religiösa institution, Al-Azharuniversitetet.

Det var den första rättegången mot en bloggare i Egypten. Många ser den som en varning till alla som använder internet för att kritisera regeringen, avslöja tortyr eller informera om demonstrationer.

 

Det har varit flera stora strejker i Egypten under vintern. Tiotusentals arbetare på statliga fabriker har strejkat. De har inte fått det mycket bättre efter strejkerna. Men det är viktigt för dem att så många har strejkat trots att det är förbjudet. Regeringen försökte lugna arbetarna med förhandlingar. De lovade saker men de sa ingenting tydligt.

I november ställde det Muslimska brödraskapet upp i valen till de statliga fackföreningarna. Regeringen stoppade dem. Kanske är regeringen rädd för att arbetarna i Egypten ska vända sig till oppositionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

Fria Tidningen

Egyptisk fredsinitiativ väcker hopp

Mohammed Morsys förslag om regionala samtal kring Syrien har väckt försiktiga förhoppningar om en fredlig lösning på den blodiga konflikten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu