"Lönnroth är välkommen till miljöpartiet!'
Vänsterpartiet har blivit 'teskommunister' och folkpartiet flirtar med främlings-fientliga. Därför behövs miljöpartiet som ett alternativ för de väljare som blivit hemlösa. Den analysen gör miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson under partikongressen i Ronneby.
I torsdags inleddes miljöpartiets kongress i Ronneby. I dag ska Maria Wetterstrand och Peter Eriksson väljas för ytterligare ett år. Språkrörens önskemål är att miljöpartiet ska bli bredare, med plats för både missnöjda vänsterpartister och folkpartister.
- Vi vill bredda de gröna med socialliberaler och frihetlig vänster, sa Peter Eriksson under kongressen.
Därför är Johan Lönnroth, utskälld av vänsterpartiets ledning för att ha tagit initiativ till Vägval vänster, en från vänsterpartiet fristående förening för frihetliga socialister, välkommen till miljöpartiet i stället. Det skriver språkrören i ett brev från kongressen, och lockar med ett parti som står för rättvisare fördelning, skaparkraft och ett klimat där nyföretagande är tillåtet (underförstått, till skillnad från det dogmatiska vänsterpartiet).
Johan Lönnoth tar språkrörens inbjudan med ro.
- Det är naturligtvis glädjande att de skulle vilja ha med mig. Men jag har inte en tanke på det, inte heller på att lämna vänsterpartiet. Däremot skulle vi behöva ett djupare samarbete med miljöpartiet, säger han till TT.
Ett annat sätt att bredda partiet är fokusering på småföretagare och arbetsmarknadsfrågor. Uppgörelsen med LO om starkare arbetsrätt har förbättrat partiets relation till fackföreningsrörelsen, menar man, och partiet kommer nu föreslå ett samarbete med regeringen i frågor som rör diskriminering och ekonomisk brottslighet.
Att partiet vill ta ett grepp om småföretagarnas situation gav Svenskt Näringsliv tillfälle att bjuda in språkrören till en träff för att diskutera företagspolitik. Och vd Ebba Lindsö välkomnade dem till företagarmanifestation på Mynttorget i Stockholm på tisdag.
Mp-kongressen, som hålls under rubriken Riv EUs murar, antog i dag valmanifestet inför EU-valet den 13 juni. De viktigaste frågorna handlar om att Sverige ska lämna EU, att unionen inte ska stänga ute människor som är i behov av skydd och att Sverige ska folkomrösta om den nya grundlagen.
Fartfyllda idéer i ett udda parti
En av de märkligaste motionerna under årets mp-kongress handlar om att verka för ett införande av en rap-och pruttskatt på djurfoder. Partiledningen vill avslå motionen.
Miljöpartiets kongress i helgen ska ta ställning till ett hundratal motioner inom frågor som rör utbildning, demokrati, miljö, energi, hälsa och internt arbete. En av de mer udda motionerna rör utsläppen av metangas.
Motionären Nils Lundkvist får stöd av miljöpartiet i Umeå när han föreslår att partiet ska verka för en rap- och pruttskatt på djurfoder i Sverige och inom EU. Fodret orsakar 'rapande och pruttande hos boskap' och leder till stora utsläpp av metangas.
Skatten skulle förutom intäkter till staten och en bättre miljö ge medial uppmärksamhet till partiet, resonerar Lundkvist. En liknande riktad skatt har med framgång införts på Nya Zeeland för att motverka kornas och fårens utsläpp av växthusgasen metan.
Partistyrelsen vill avslå motionen och menar att det finns andra sätt att minska metangasutsläppen från jordbruket.