Människorättsgrupper kritiska till beslutet om transportörsansvar
Rädda barnen och asylrättsgrupper är mycket besvikna över beslutet att bötfälla transportörer om de tar med sig flyktingar utan resehandlingar. Människosmugglare kommer att få mer makt och diskrimineringen öka, tror man.
Förra helgen protesterade Ingen människa är illegal i Stockholm mot förslaget om ett utvidgat transportörsansvar. En demonstration i Göteborg mot den allt hårdare flyktingpolitiken samlade samma dag 500 personer.
Amnesty, Caritas och Rädda barnen har alla länge kritiserat förslaget om transportörsansvar, liksom politiker från de flesta riksdagspartier. Men protesterna och varningsropen har inte hjälpt.
Rädda barnen menar att risken nu är stor att de som smugglar flyktingar får mer makt, vilket ytterligare ökar flyktingars utsatthet. Förändringen leder också till att flygbolagen hellre diskriminerar människor från vissa länder än betalar böter, tror man.
- Det är jättebeklagligt att man har röstat igenom förslaget, säger Kristina Swiech, jurist och expert på flyktingfrågor hos Rädda barnen. Transportörsansvaret strider mot den internationella rätten att söka asyl. Det är myndigheter och inte bolag som ska ta beslut om vilka som ska få komma till Sverige.
Kristina Swiech säger att riksdagen borde ha sagt nej, och därmed låtit frågan avgöras i EG-domstolen.
- Även om det finns direktiv att Sverige ska införa transportörsansvar borde det prövas där. Då skulle man få veta om förslaget strider mot internationell rätt.
Riksdagen bestämde också att regeringen ska tillsätta en utredning för att analysera konsekvenserna av transportörsansvaret.
- Det är den enda ljusglimten. Då kanske man kan få pröva frågan igen, säger Kristina Swiech.