Fria.Nu

'Vi måste lära oss att tala med varandra'

I dag lägger vi mer tid framför tv:n och datorn än vi någonsin gjort tidigare. Det innebär att gymnastiken i skolan blivit en mycket viktig lektion. Men kulturkrockar gör att många hoppar över gymnastiken.

- Kommer man från Afrika är det ingen självklarhet att ha gymnastik. Därför måste kommunikationen förbättras, menar Shadrach Odhiambo, före detta boxningsprofil.

Shadrach Odhiambo har länge jobbat med integrations- och invandrarfrågor i Sverige. I början av 70-talet flydde han själv från Uganda till norden. Shadrach, som var landslagsman i hemlandet, fortsatte att boxas i Sverige vilket resulterade i flera SM och NM-medaljer och ett VM-brons 1982. Främst har han jobbat med invandrare som har sina rötter i Afrika.

Något som oroar honom nu är de kulturkrockar som märks i skolor och som bland annat mynnar ut i att många avstår gymnastiken. Framför allt flickor.

- Det är så här att om man är van från hemlandet att gå eller springa till skolan, gå och hämta vatten och så vidare, så tycker man att man inte behöver mer motion. Här i Sverige ser det lite annorlunda ut. Spårvagnen stannar precis utanför hemmet och man rör inte på sig lika mycket, därför är det viktigt med gymnastik. Men det är främmande för många afrikanska mammor som invandrat. Och ingen har förklarat detta för dem. Därför vill de inte att deras döttrar skall vara med på gymnastiklektionerna.

Vad Shadrach Odhiambo söker är någon form av ambassadörer på skolorna som kan informera de invandrare som kommer från främmande kulturer och inte förstår den svenska. En länk mellan svensken och invandraren som förstår och har kunskap om båda kulturer.

- Man måste mötas halvvägs. Den länken skulle också kunna vara idrottsmän från Afrika som har kommit in i det svenska samhället och förstår sig på kulturerna.

Shadrach Odhiambo har, som sagt, jobbat länge med denna typ av problem. Han har skrivit till Ulrika Messing när hon var Idrottsminister och även deltagit i motioner till regeringen. Men inget händer. Även på Idrottshögsskolan i Stockholm, där Shadrach har suttit som styrelseledamot, har frågan varit uppe, men enligt Shadrach, utan resultat.

- Jag hoppas att politikerna gör något i den här frågan. Kanske är det någon som läser detta och blir intresserad av den här typen av jobb. Kommunikationen är viktig mellan olika kulturer.

På Bergsjöskolan, utanför Göteborg är man medveten om problemet.

- Vissa invandrare håller kvar vid sina traditioner hårdare än andra och det märks till exempel genom att barnen inte är med på gymnastiken. Men så är det. När man blandar olika kulturer så blir det friktion, säger Staffan Gabrielsson, gymnastiklärare på Bergsjöskolan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Helhetsupplevelser räddar idrottsföreningar

Allt fler sporter förknippas med företagsnöje, alkohol och svensexor. Bowling och go-kart är sedan länge etablerade i branschen. Men det dyker upp allt fler, som curling till exempel.

Angeredscupen - en plantskola för friidrottslöften

Att friidrotten i Sverige just nu surfar på en jättevåg märktes inte minst på tisdagen när klassiska Angeredscupen för mellanstadiet arrangerades för 20:e gången på Slottsskogsvallen. De unga friidrottarna har sina givna förebilder och många siktar högt.

Bergsjö IF är en skola för livet

Två raka finaler i Gothia Cup och tre spelare på väg till Italien gör Bergsjö IF till ett av Sveriges bästa pojklag i fotboll. Spelarnas olika nationaliteter är en av anledningen till framgångarna, enligt tränarna.

Invalidos tog hem Sverigeserien

Rullstolsinnebandylaget Invalidos 3V HIF kunde lätt säkra seriesegern vid Lundbystrand i helgen. Tre vinster i den avslutande omgången innebar serieseger med sex poäng före Eskilstuna HIF.

Invalidos kämpar för serieseger

Till helgen avgörs Sverigeserien i rullstolsinnebandy. Göteborgslaget Invalidos 3V HIF leder serien med tre poäng inför helgens spel i Lundbystrands sporthall. Klubbens första serieseger ser helt klart ut att vara inom räckhåll.

© 2024 Fria.Nu