Invalidos kämpar för serieseger | Fria.Nu
Fria.Nu

Invalidos kämpar för serieseger

Till helgen avgörs Sverigeserien i rullstolsinnebandy. Göteborgslaget Invalidos 3V HIF leder serien med tre poäng inför helgens spel i Lundbystrands sporthall. Klubbens första serieseger ser helt klart ut att vara inom räckhåll.

Det är näst sista träningen före helgens avslutande serieomgång. Som vanligt är det mycket folk på träningen, tempot är högt och stämningen i laget god. På en bänk vid sidan av planen står Annika Hermansson och manar på de tolv innebandyspelarna. Tidigare har man haft spelande tränare, men sedan i september har Annika Hermansson skött uppgiften. Och det mycket bra.

- Materialet har alltid varit bra. De är helt enkelt duktiga spelare. Vad jag har tillfört är nog att jag har fått dem att använda energin på rätt sätt, att till exempel inte bli irriterade på varandra och slösa energi på sånt.

Rullstolsinnebandy hör inte till de större handikappsidrotterna i Sverige. I Sverigeserien, som är fristående och som ännu inte har SM-status, ingår fem lag: Invalidos 3V HIF från Göteborg, två lag från Stockholmstrakten, ett från Eskilstuna och ett från Kalmar.

- Vi jobbar för att få SM-status. Förhoppningsvis har vi det nästa år. Men det är en diskussionsfråga och det handlar om att SHIF, Svenska Handikappsidrottsförbundet, skall köpa vårt koncept. Bland annat vill vi använda två friska spelare i laget, precis som vi gör nu i Sverigeserien, säger spelaren Henrik Ehrlington.

Bredvid sargen står några av spelarnas vanliga rullstolar parkerade. Skillnaden mellan de vanliga och de som används i rinken är främst de snedställda hjulen, som gör det enklara att göra snabba vändningar.

Ute på planen i Valhallas c-hall är träningen i full gång. Laget med gula västar slår några läckra passningar och avslutar anfallet med skott i mål. Det är svårt att komma åt att passa och skjuta med bägge händerna, därför håller spelarna oftast klubban med en hand.

Handikappen varierar mycket mellan spelarna, ändå finns det inga gradskillnader i handikappen som så ofta i andra handikappsidrotter. Men ett poängsystem är något som kanske kan bli aktuellt om sporten blir mer etablerad och får SM-status.

Poängsystemet går ut på att varje spelare får en viss poäng beroende på sitt handikapp och lagets spelare som är på planen får högst ha ett visst antal poäng tillsammans. Det här systemet används idag av rullstolsbasketen.

Invalidos 3V HIF deltog i sin första turnering 1996. Förra året kom man trea i Sverigeserien efter segrande TelgeVikings från Södertälje och Eskilstuna HIF. I år har det gått bättre. Inför helgens fyra avslutande matcher i seriens sista omgång leder laget med tre poäng före Eskilstuna HIF. Men för att ro hem serien krävs att passningsspelet stämmer. Något som tränaren Annika Hermansson betonar.

- Det är det viktigaste. Får man bollen bakom rullstolen är det svårt, därför krävs det otroligt bra passningsspel. Lördagens bägge matcher mot Nacka och Calmif Knights skall inte vara några problem. Det kommer att avgöras på söndagen när vi möter Eskilstuna och TelgeVikings. Men vi skall greja det, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Helhetsupplevelser räddar idrottsföreningar

Allt fler sporter förknippas med företagsnöje, alkohol och svensexor. Bowling och go-kart är sedan länge etablerade i branschen. Men det dyker upp allt fler, som curling till exempel.

Angeredscupen - en plantskola för friidrottslöften

Att friidrotten i Sverige just nu surfar på en jättevåg märktes inte minst på tisdagen när klassiska Angeredscupen för mellanstadiet arrangerades för 20:e gången på Slottsskogsvallen. De unga friidrottarna har sina givna förebilder och många siktar högt.

'Vi måste lära oss att tala med varandra'

I dag lägger vi mer tid framför tv:n och datorn än vi någonsin gjort tidigare. Det innebär att gymnastiken i skolan blivit en mycket viktig lektion. Men kulturkrockar gör att många hoppar över gymnastiken.

Bergsjö IF är en skola för livet

Två raka finaler i Gothia Cup och tre spelare på väg till Italien gör Bergsjö IF till ett av Sveriges bästa pojklag i fotboll. Spelarnas olika nationaliteter är en av anledningen till framgångarna, enligt tränarna.

Invalidos tog hem Sverigeserien

Rullstolsinnebandylaget Invalidos 3V HIF kunde lätt säkra seriesegern vid Lundbystrand i helgen. Tre vinster i den avslutande omgången innebar serieseger med sex poäng före Eskilstuna HIF.

© 2022 Fria.Nu