Fria.Nu

Yrvädret från Norrköping vill ha bättre kontroll

Malin Pettersson går i sjuan och är som vilken tjej som helst. Nästan. Det tolvåriga pingislöftet spelar redan i elitserien.

Vad gjorde du den 28 september i fjol? Inte så lätt att komma ihåg, eller hur? Ställer man däremot samma fråga till tolvåriga Malin Pettersson dröjer det inte länge innan hon lite försynt säger:

- Jo, eh, det var ju dagen då jag debuterade i elitserien.

Malin spelade två matcher för sitt Spårvägen, och vann den senare. Först på kvällen började hon inse vidden av vad hon gjort. Det var nämligen då lokaltidningen ringde. Och TV 4. Och Lilla Sportspegeln. 'Du har blivit historisk', sa de olika journalisterna på den andra sidan luren.

Själv såg Malin ut som ett levande frågetecken.

Snart skulle hon få veta att hon raderat ut Jan-Ove Waldners 26 år gamla rekord. Malin skrev in sig i historieboken genom att debutera i bordtennisens elitserie när hon var tolv år och fyra månader - yngst någonsin.

- Vi pingisspelare är ju inte direkt vana vid publicitet, så jag njöt av uppmärksamheten. Det är ju inte varje dag man blir historisk, säger Malin med ett leende.

Hennes karriär började tidigt på 1990-talet hemma på köksbordet i Norrköping. Storebröderna David och Hasse var båda stora talanger, och Hasse var bland annat med och vann EM-guld i lag.

Inte konstigt att han var en idol i lillasyrrans ögon.

Malin började tävla när hon var sex år - och redan då märktes det att hon var en talang utöver det vanliga. Hon ställde upp i turneringar mot nioåriga killar, och vann allt som oftast. De stackars pojkarna grät tungt, inte ville de ta stryk av en tjej.

Nu för tiden är det mest 'avdankade gubbar' som får ta smällen; Malin är en viktig kugge i NUPKs herrlag i division fem. Där ställs hon ofta mot män som redan fyllt 30, 40 eller till och med 50.

- Det spelar ingen roll vem jag möter. Jag älskar att vinna, säger Malin själv. Och vinner, det gör hon nästan jämt. Bland de jämnåriga flickorna är hon överlägsen. På bordtennisförbundets hemsida läser vi att hon toppar rankingen för flickor 12, 13 och 14 år och att hon är Sverige-tvåa bland 15-åringarna.

- Men jag kan fortfarande bli bättre. Kontrollen behöver jag arbeta på, säger Malin som kan stoltsera med en hård och giftig forehand.

I elitserien är hon givetvis klart yngst av samtliga spelare. Spårvägen värvade 'Yrvädret från Norrköping' (ja, hon kallas så) förra sommaren som ett led i den framtida utvecklingen.

- Redan nu har jag skaffat mig en stor erfarenhet. Man lär sig någonting nytt varje dag, säger Malin.

Åtta till tio timmar i veckan går till träningen - och ytterligare ett par timmar på tävlingar och seriespel. Studierna i Djäkneparksskolan skulle kunna bli lidande. Men:

- Jag är disciplinerad. Det måste man vara när man idrottar så mycket som jag gör. Lärarna vet att jag sköter skolan, trots att jag måste ta ledigt ibland.

I slutet av maj träder Malin in i tonårens värld. På ett papper har hon plitat ner årets målsättning. Utan att hymla berättar hon att hon vill vinna SM för 13-åringar.

Det långsiktiga målet är annars att någon gång i framtiden stå överst på pallen i ett EM-slutspel.

- Det är långt kvar dit, men visst vore det kul att utmana kineserna, säger Malin Pettersson.

Ett råd: lägg hennes namn på minnet.

Henrik Lenngren

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2024 Fria.Nu