Nu kan man bli fadder åt en försöksapa
Nu kan den som är intresserad bli personlig representant för en försöksapa. Projektet drivs av Föreningen praktisk djuretik, vars syfte är att förbättra situationen för de apor som i dag ingår i försök.
Föreningen praktisk djuretik, FPDE, bildades som en reaktion på att djurförsöksetiska nämnden 2003 godkände försök på tvåhundra apor på Smittskyddsinstitutet i Solna. Mikael Pedersen, en av föreningens grundare, sitter själv i nämnden.
- Jag tycker nämnden agerade dåligt. Man lät sig övertalas av forskarna. Ofta kan man formulera sig på sätt som framställer försöken som mer nödvändiga än de faktiskt är, säger han.
FPDE startade sitt projekt för att hjälpa försöksaporna i slutet av 2003. Föreningens långsiktiga mål är att utvidga förbudet mot djurförsök på människo- och gibbonapor att omfatta försök med alla apor. Det kortsiktiga målet är att förbättra livsvillkoren för de apor som används i försök nu.
För närvarande genomför SMI ett BSE-försök där 12 apor ingår, samt ett HIV-försök där 24 apor ingår. Man utför också hjärnstudier på 6 apor, har planer på ett försök med hanta-virus där ytterligare 6 apor kommer ingå, och har en apa som reserv (för bland annat blodtappningar).
FPDEs projekt går ut på att varje apa ska ha en personlig representant, som ska försöka tillgodose apans intressen och se till så dessa inte förbises. Detta kan man göra genom att följa det som händer just den apan. Apornas företrädare kan sedan ställa frågor till SMI bland annat rörande ingrepp, hur de reagerar på ingreppen och hur deras allmäntillstånd är.
- Alla apor tilldelas ett namn av SMIs etolog. Vi har födelsedata och uppgifter på vilket land de kommer ifrån. Vi vet vilka grupper de bor med i aphuset och vilka försök de deltar i. Var och en som är intresserad av att gå med i projektet får underlaget och får dessutom vårt nyhetsbrev, berättar Mikael Pedersen.
Föreningen praktisk djuretik har kontakt med SMI via deras chefsveterinär, Mats Spångberg. Han tycker kontakten mellan grupperna fungerar bra, även om han menar att grundsynen på djurförsök är väldigt olika. Han säger att försöken med att få fram ett aidsvaccin är väldigt brådskande, och att djurförsök i hans mening är den snabbaste vägen.
- Visst skulle man kunna studera människor, men det skulle ta längre tid och kräva fler liv oberoende av om det var apor eller människor, säger han. Många människor skulle dö av aids, vilket våra apor inte gör. Aporna kan bära ett HIV-liknande virus men utvecklar inte aids.
Mats Spångberg beklagar att SMI inte alltid kan svara på alla frågor eller tillmötesgå FPDEs önskningar, men menar att föreningen inte heller tillmötesgått SMI.
- Vi föreslog dem att hjälpa oss med arbetet att tillverka berikningsföremål för aporna, men det ville de inte. Vi tycker att ett sådant arbete är det bästa sättet att förbättra apornas livssituation. Att de utser sig själva till "faddrar" gynnas inte våra apor av, säger Mats Spångberg.
FPDEs hemsida: http://www.geocitites.com/fpde03