Inledare


Ylva Wahlström Ödmann
  • Om ensamkommande ska få stanna eller ej har varit en stridsfråga länge. Annie Lööf gick häromveckan ut med att hon och Centerpartiet ställer sig bakom förslaget.

En flyktingpolitik som dödar med papper och penna

Förra veckan bestämde sig Centern för att stödja regeringens förslag, som även Vänsterpartiet stöder, att ge cirka 9 000 ensamkommande möjlighet att söka tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Det är klokt eftersom ungdomar i dag går under jorden för att slippa utvisning.

Beslutet ska tas genom ett extra ändringsförslag i budgeten för 2018 och planeras träda i kraft den 1 juni. Men innan dess kommer ytterligare 4 000 ungdomar att utvisas och inte få chansen att söka uppehållstillstånd, enligt nätverket #vistårinteut. En av dem säger så här om sin situation:

– Om det hade varit krig här så skulle jag kunna gömma mig, men man kan inte gömma sig för Migrationsverket. De dödar med papper och pennor. Jag är ingen människa för dem. Jag har fötts i Afghanistan, men jag har inte bott där, och nu ska jag utvisas.

Samtidigt går Ulf Kristersson (M) ut och anser att det är ”olyckligt att Centern medverkar i det här”. Det är modigt av Centerpartiet att stå fast vid sin övertygelse trots att det påverkar Alliansens enighet. Tack, Annie Lööf! Vi är många som stöder dig nu. 

Det behövs stort mod i dag för att stå kvar i sin solidaritet mot sina medmänniskor när det blåser hårt från olika håll. Det har inget av våra politiska partier helt lyckats med. Nygamla politiska högerkrafter tar allt större utrymme och vill minska vår solidaritet, Sverigedemokraterna är bara ett av dessa extrema högerpartier. 

Flera kommuner hjälper flyktingarna, även dem som har behövt gå under jord. I Stockholm är de rödgrönrosa i majoritet, så tuffa Feministiskt initiativ stöder kampen för en mänsklig politik.

Men Socialdemokraterna lanserar nu vallöften om en betydligt sämre flyktingpolitik än den vi har i dag. Nyligen gick de bland annat ut med ett krav på att kommunerna ska villkora försörjningsstöd med studier i svenska för den som har för dåliga språkkunskaper för att få jobb. 

I fredags höll de en presskonferens med nya skrämmande löften. De vill att EU ska fördela flyktingarna efter invånarantalet i de olika länderna, och då skulle Sverige komma lindrigt undan. De som inte lämnar landet efter ett avslag på asylansökan ska utvisas till varje pris och kommunerna ska förbjudas att hjälpa dem.

Dessvärre vill Moderaterna ansluta sig till Socialdemokraternas tilltänkta vallöfte och driva igenom besluten redan nu. Men S håller fast vid att de ska fattas först efter valet i höst. Då hinner de kanske ändra sin politik, som direkt har fått kritik från alla partiets sidoorganisationer, som vill att de som får asyl ska få permanenta uppehållstillstånd och möjlighet att återförenas med sina familjer.

Men vad ska hända med möjligheten att gå under jord, och leva som papperslös med vissa rättigheter, som skola för barnen och socialbidrag? Just denna yttersta möjlighet att kunna stanna trots utvisningsbeslut är en sista räddning för en del. 

Därför får det inte bli ett förbud mot att hjälpa flyktingar, varken för kommuner eller för privatpersoner. Ett sådant förbud som SD nu vill införa. Det blir allt svårare att tro på en human flyktingpolitik inom en snar framtid. Förhoppningsvis blir i alla fall den tillfälliga lagen om rätt att söka uppehållstillstånd för studier verklighet.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu