• #vistårinteut, Elever mot utvisningarna och Ung i Sverige står bakom de partipolitiskt obundna protesterna på Sergels Torg i Stockholm den 18 februari kl 12-13.30. BIlden är från en demonstration i Stockholm i december.
  • Kinna Skoglund är talesperson för #vistårinteut, som tillsammans med Elever mot utvisningarna och Ung i Sverige står bakom de partipolitiskt obundna protesterna på Sergels Torg i Stockholm den 18 februari kl 12-13.30.
Fria Tidningen

Europa stöder afghanska flyktingar

Kinna Skoglund är talesperson för nätverket #vistårinteut, en av Sveriges medarrangörer till protester mot utvisningar till Afghanistan som hålls i runt 40 städer i Europa i helgen.

Hur kom det här samarbetet till?

– Om jag förstått det rätt ville hazarernas organisation i Tyskland protestera mot den afghanska presidentens besök i Tyskland den 17 februari. Sedan tyckte en rörelse i Nederländerna att de skulle protestera internationellt, och fler och fler har nappat. Nu är det 39 städer i Europa.

Vilka står bakom?

– Det här är civilsamhällets rörelse. Det är ingen enskild organisation som står bakom utan bara människor i olika länder som tycker likadant. Det kommer verkligen underifrån, det är häftigt.

Vad handlar protesterna om?

– Fokus ligger på att stoppa utvisningarna till Afghanistan, men det handlar också om att goda krafter går samman för att kämpa för mänskliga rättigheter. Det är något slags folkrörelse som startar, som säger att det får räcka med avhumanisering – nu är det dags att skapa ett annat slags utveckling i Europa och i Sverige.

Fakta: 

I skrivande stund planeras protester den 17–18 februari i 39 städer i Belgien, Finland, Irland, Italien, Lettland, Nederländerna, Polen, Schweiz, Tyskland och Österrike.

Hittills deltar nio städer i Sverige: Boden, Gävle, Göteborg, Kalmar, Luleå, Simrishamn, Stockholm, Umeå och Östersund.

Läs mer på www.dontsendafghansback.eu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu