Fördjupning


Johan Augustin
  • Sea Shepherds talesperson, Peter Hammerstedt, talar vid organisationens 40-årsjubileum i Sydney. Han har varit engagerad i organisationen under hela sitt vuxna liv.
  • Peter Hammarstedt och medkaptenen Sid Chakravarty poserar framför 72 km drivgarn som pirattrålaren Thunder övergett.
  • Volontärer säljer Sea Shepherd-prylar vid organisationens 40-årsjubileum i Sydney, Australien.
  • Besättningen på Sea Shepherd-fartyget Steve Irwin dokumenterade bland annat valars vandring genom Stora Australbukten under 2016.
  • Efter 110 dagars katt- och råttalek slutade Sea Shepherds jakt på pirattrålaren Thunder med att den senare sjönk utanför Afrikas västkust i början av april 2015. Enligt Sea Shepherd sänkte Thunders kapten båten avsiktligt. Trålaren bedrev olagligt fiske och var efterlyst av Interpol.
Fria Tidningen

Han utmanar miljöhotet

Sea Shepherd är miljöorganisationen som skyddar havets invånare. Den svenske kaptenen och organisationens ansikte utåt, Peter Hammarstedt, arbetar flitigt med att bekämpa utfiskningen av våra hav. Fria Tidningen var på plats när Sea Shepherd firade 40-årsjubileum i Sydney.

– I dag firar vi 40 års historia. Vi firar fyra årtionden av räddade liv och avslutade kriminella handlingar, när vi blickar framåt mot allt arbete som vi har kvar att göra, säger Peter Hammarstedt från scenen i centrala Sydney.

Han fortsätter:

– Om inget förändras så kommer världens samtliga fiskerier att kollapsa år 2048. Samtidigt kommer mängden plast i haven att överstiga mängden fisk.

På plats är andra företrädare från Sea Shepherd, ett hundratal volontärer och inbjudna från allmänheten. De senaste årtiondena har organisationens volontärer med sina liv som insats gått emellan valar och japanska valfångstfartyg i Antarktis, hindrat slakten av pälssälar på de kanadensiska isarna, rammat och sänkt motståndares båtar. De har kallats både miljöaktivister och miljöterrorister.

Den svenske kaptenen Peter Hammarstedt har blivit ansiktet utåt för organisationen som är känd för att handla istället för att prata.

Peter, som nu är 33, har varit del i Sea Shepherd under hela sitt vuxna liv, sedan han var 18. Organisationens kampanjer har tagit honom till platser över hela världen där konfrontationerna med motståndarna ofta varit våldsamma.

På Galapagos blev han hotad till livet av uppretade hajfiskare, i Antarktis sköt japanska valfångstflottan skarpa skott mot honom och under jakten på den svartlistade trålaren Thunder, som varade i över hundra dagar, försökte den köra över Peters båt. Han har blivit slagen, skadad och arresterad fler gånger än han kan minnas.

För några år sedan fick Peter frågan av Sea Shepherds grundare, kanadensaren Paul Watson, om han ville bli organisationens nya talesperson. Ett erbjudande Peter knappast kunde tacka nej till.

– Den största belöningen har varit att se och få träffa djuren som vi har räddat. Havssköldpaddor som vi har skurit loss från nät och krokar, sälar som återvunnit sin frihet från jägare, och valar – räddade från den japanska valfångstflottan – som vi kört ut från Antarktis, fortsätter Peter från scenen.

På eventet säljer volontärerna allt från Sea Shepherd-tröjor till veganbrownies. De försöker samla in så mycket pengar som möjligt till organisationens olika kampanjer runt om i världen.

En av volontärerna, Donna, säljer kläder med Sea Shepherd-loggan.

Varför är du volontär?

– Vi bor på världens största ö och är omringade av hav som är vår största naturresurs. Vi måste skydda haven, säger Donna.

Jeff Hansen leder Sea Shepherd i Australien. Stödet för organisationen har vuxit i landet på senare tid, men fortfarande behövs det ett stadigt flöde av pengar för att kunna genomföra kampanjerna.

– Vi kämpar ekonomiskt. Sea Shepherd har inget medlemskap att förlita sig på och när människor donerar till oss går pengarna oavkortat till kampanjerna, förklarar han.

Peter Hammarstedts miljöengagemang började redan under skolåren i amerikanska Pennsylvania där han växte upp med sin svenska familj. Han ville redan tidigt hjälpa utsatta djur och gick med i Greenpeace. Men organisationen var inte aktiv nog för Peter, så han gick istället med i Sea Shepherd. Som organisationens ansikte utåt är han ständigt på resande fot och lägenheten på Södermalm i Stockholm står oftast tom.

Sedan jakten på Thunder skapat rubriker i världspressen fick många länder som brottas med tjuvfiske upp ögonen för Sea Shepherd. På sistone har det inneburit samarbeten med framförallt afrikanska länder som inte har de ekonomiska möjligheterna att patrullera sina egna kuster, bland annat den västafrikanska önationen São Tomé och Príncipe där jakten på Thunder avslutades för snart två år sedan och där fartyget nu vilar på havsbotten. Sea Shepherd är den enda organisationen som tillhandahåller båtar under längre perioder till ländernas kustbevakningar så att de aktivt kan spana efter illegala verksamheter.

– Vi bidrar med våra båtar så att länderna kan ta tillbaka sina naturtillgångar från tjuvfiskare, berättar Peter.

Han har många titlar inom organisationen: bland annat kapten och medlem i Sea Shepherds globala styrelse. Men Peter Hammarstedts stora passion är att motarbeta det utbredda olagliga, orapporterade och oreglerade fisket, det så kallade IUU-fisket, i Västafrika.

Vad är det som driver dig?

– Det jag gillar med Sea Shepherd är att vårt arbete ger direkta resultat. Vi mäter framgång i antalet kriminella aktiviteter som vi avslutar och i antal liv som vi räddar. Skepp som beslagtas och att frisläppa djur är det driver och motiverar mig.

Han har gått från att rädda valar i Antarktis till att aktivt motarbeta ett av våra största miljöproblem – utfiskningen av världshaven. När Peter gick med i Sea Shepherd hade organisationen en båt, i dag har det blivit elva fartyg spridda runt om i världen. Peter berättar att organisationen är aktiv i omkring ett dussin hot spots – platser med stor biologisk mångfald som till exempel Galapagos, och längs Väst- Central- och Östafrikas kuster där problemet med olagligt fiske är påtagligt.

– De finns omkring 50 hot spots så Sea Shepherd behöver fortsätta att växa men ländernas egna regeringar måste också tillämpa de lagar som redan finns, säger Peter.

Hur ser du på framtiden för våra hav?

– Situationen för haven ser mörk ut. Tiden håller på att rinna ut: om trenden fortsätter kommer världens fiskerier att krascha inom kort. De två största problemen är överfiske och plast i haven. Eftersom olagligt fiske är en stor del av problemet med överfiske så kan Sea Shepherd göra skillnad där.

Var ser du dig själv och organisationen om tio år?

– Om tio år hoppas jag att vi kan ha stor påverkan på problemet med olagligt fiske. Jag har valt att fokusera på Afrika, där vi ser betydande resultat i länder som São Tomé och Príncipe, Gabon och Liberia. Därför vill jag arbeta med fler afrikanska regeringar, säger Peter, som har ett kristallklart besked till alla som bedriver olaglig fiskeverksamhet:

– Den afrikanska kontinenten är stängd för business!

Fakta: 

Peter Hammarstedt

Ålder: 33.

Bor: Södermalm i Stockholm, när han inte reser jorden runt på uppdrag av Sea Shepherd.

Född: Västerås.

Familj: Singel. Mamma, pappa, lillasyster.

Porträtteras i boken Jakten på Thunder, om Sea Shepherds kamp mot pirattrålaren Thunder, som gavs ut förra året.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu