• Iasmina är 19 år och sitter utanför ICA i Skanör. Moderaterna i Göteborg ville förbjuda tiggeri men det röstades ner i kommunstyrelsen i dag.
Göteborgs Fria

Nej till tiggeriförbud

Moderaterna vill förbjuda tiggeri i Göteborg ­– men det röstade kommunstyrelsen nej till på onsdagen. M fick stöd från SD men mothugg från övriga Alliansen.

– Vi vill öka tryggheten i Göteborg, säger Jonas Ransgård (M) andra vice ordförande i kommunstyrelsen. Många upplever sig trängda av att gång på gång bli ombedda att skänka pengar. Man känner sig utsatt och undviker vissa platser och det är inte rimligt, menar han.

På onsdagen togs Moderaternas förslag att förbjuda tiggeri i centrala Göteborg upp i kommunstyrelsen. Moderaternas förslag var att förbudet skulle in i den lokala ordningsstadgan. Såväl de rödgröna som resterande Allianspartier var emot förslaget. Socialdemokraternas Ann-Sofi Hermansson har kallat förslaget oanständigt och i sina yrkanden skrev Kristdemokraterna att "vi kommer aldrig att förbjuda människor att be om hjälp" och Liberalerna att "tiggeriet som samhällsproblem behöver motverkas, men på andra sätt än genom förbud".

Det enda parti som stöttar förslaget är SD som skriver i ett yrkande att "Sverigedemokraternas åsikt på både lokal och rikstäckande nivå är att ett sådant förbud måste till snarast möjligt".

Ärendet ska nu vidare till kommunfullmäktige för beslut där den 7 december.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Glöm inte den finska erfarenheten

Sverigefinnarna har en viktig roll att spela i den antirasistiska kampen, skriver Victoria Rixer, programledare för Finnjävlarpodden.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Stadsmissionen ska börja driva bostadspolitik

Samhället har misslyckats. Nu tar Stadsmissionen bostadspolitiken i egna händer. "Det låter ju egentligen inte klokt att civilsamhället ska behöva vara fastighetsbransch", säger socialchef Jonas Wihlstrand.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu