• Jovid Eisai och Krister Kronlid.
Göteborgs Fria

Kortfilm skapar debatt om omänsklig asylpolitik

Sjuttonårige Jovid Eisai berättar om sin flykt från Afghanistan i en kortfilm som visas på Exilfilmfestivalen.

Jovid Eisai har gjort kortfilmen Jag är Akif tillsammans med Krister Kronlid. De möttes för första gången på ett asylboende i Lerums kommun.

– Jag arbetar för Gryning Vård och fick i januari förra året i uppdrag att arbeta med boendet i Lerum. Bland ungdomarna stack Jovid ut direkt, det var något speciellt med honom. När vi lärde känna varandra upptäckte vi att vi hade ett gemensamt intresse i film, säger Krister Kronlid.

Jovid Eisai säger att den första tiden i Sverige var svår och att det betydde mycket för honom att göra film tillsammans med Krister och hans familj.

– Jag älskar film är intresserad av att allt inom filmen som att filma, redigera och att vara skådespelare.

Krister Kronlid fascinerades över Jovids egna historia och ville att han skulle skriva ett manus utifrån sina egna erfarenheter. Nu hoppas han även att filmen kan skapa debatt om asylpolitiken.

­­– Politiken som införts mot asylsökande är väldigt hård. Vi vill med filmen ge svar på frågor om varför flyktingar söker sig hit och på något sätt bemöta den politik som förs. Vi kände att vi var tvungna att göra någonting, att det var viktigt att säga ifrån.

Att ingå i Exilfilmfestivalens program tycker Jovid och Krister är fantastiskt.

– Det är oerhört att vår lilla film får vara med i detta fina sammanhang. Samtidigt ger det energi att fortsätta att på olika sätt föra debatten vidare med det ämnet som filmen berör, säger Krister Kronlid.

Nyligen fick Jovid Eisai avslag på sin asylansökan.

– Beslutet kommer att överklagas, men det är högst osäkert om Jovid får asyl. Varje dag får jag besked om att personer som jag känner får avslag på sina ansökningar. Jag ser det som att regeringen har bestämt sig för att Migrationsverket ska rensa, jag vill verkligen använda ordet rensa, klart innan årsskiftet, säger en uppgiven Krister Kronlid.

– Jag försöker inte tänka så mycket på det utan försöker leva i nuet, säger Jovid.

Fakta: 

Jag är Akif

Regi: Jovid Eisai och Krister Kronlid.

Visningar: Mån 20 nov, kl 18:30, Hagabion. Ons 22 nov, kl 13, Blå Stället

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu