Krönika


Krönika

  • Tove Gulliksson har tillsammans med sin sambo Thomas Melin haft ett årslångt levnadsexperiment i jakten på en hållbar livsstil.
Landets Fria

Människor är inga batterier

Jag skulle vilja släppa en bomb, en sak som vi borde prata mer om i den högpresterande kultur vi föds in i. Nu kommer det: det är helt okej att slappa. Eller kanske är det rent av en livsviktig nödvändighet som många av oss har glömt bort och offrat på effektivitetens altare.

I skrivande stund sitter jag framför brasan i ett öde sommarstugeområde mitt i den färgsprakande hösten. Sommaren är sedan länge över och alla andra har återgått till sina arbeten. Utom jag. Jag är inte sjukskriven, inte heller arbetslös och inte heller bidragstagare. Jag är helt enkelt självvalt arbetsfri för några månader för att ladda upp batterierna.

Kanske är det där med batterier en lite tokigt vald metafor, för vi människor är ju egentligen inga batterier som ska leverera energieffektivt så länge som möjligt och sen laddas upp igen på så kort tid som möjligt. Vi är levande organismer, helt egna vandrande ekosystem, som fungerar cykliskt och rätt så bra under goda förutsättningar. Kanske behöver ekosystemet ibland en extra vilopaus för att läka delar som mattats ut av en normaliserad överproduktion i vardagen eller andra stressande faktorer som kan ha rubbat balansen?

Själv har jag tydligen stressat upp min sköldkörtel till den grad att hela ekosystemkedjan i kroppens hormonsystem har hamnat i obalans. Så en paus var inte bara väl behövd, utan ofrånkomlig. Alternativet var att jobba på och gå in i väggen – för att sedan få vila. Som om utbrändhet vore något eftersträvansvärt, en medalj som bevisar att man gjort sig förtjänt av att få stanna upp och läka. Nu sitter jag vid brasan och tänker på alla ekosystem vi har på planeten som är i balans, eller obalans, just nu.

Jag tänker att om vi ska kunna leva av det överskott och överflöd som planetens alla systemen levererar så behöver vi åtminstone försöka att se efter så att alla organismer i hela kedjan mår bra och fungerar. Inte pressa dem ännu mer tills de kraschar totalt, vilket förvånansvärt länge verkat vara planen.

Det skulle vara helt okej för både dig och mig att ta en paus här och nu tycker jag. Det är kanske rent av vår priviligierade västerländska plikt att ta hand om de ekosystem vi faktiskt har möjlighet till, och däribland finns ju faktiskt våra egna kroppar. Varför inte börja med dem, hos oss själva?

Så låt oss bevilja oss själva och planeten lite vila, ta det lugnt en period och komma igång igen i vårt alldeles eget tempo. Kanske passa på att njuta lite av höstens alla konsumtionsfria icke-aktiviteter i någon obebodd stuga till fjälls eller vid havet. Eller bara hemma i soffan. Det är helt enkelt tillåtet att bara vara och må gott när man är en människa och inte ett batteri.

Fakta: 

Tove Gulliksson har tillsammans med sin sambo Thomas Melin haft ett årslångt levnadsexperiment i jakten på en hållbar livsstil.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu