• En 18-åring som sitter inlåst på Migrationsverkets förvar i Kållered får inte ta avsked av sin mamma innan han utvisas till Kabul i dag, 10 oktober.
Göteborgs Fria

Mamma nekas ta avsked inför utvisningen

Mamman få inte komma in på förvaret och ta avsked av sin 18-åriga son innan utvisningen i dag. ”Det känns som att världen har nått sitt slut”, säger hon.

– Min son kommer att hamna någonstans där det inte finns någon återvändo, det här är slutet på hans liv, säger mamman, som är anonym, till GFT.

Hon är på plats utanför Migrationsverkets förvar i Kållered. Där inne i förvaret sitter hennes 18-åriga son inlåst. Hon reste till förvaret från Vänersborg i morse för att få träffa sonen. Men väl på plats nekas hon nu besöka honom.

– Det känns som om världen har nått sitt slut och allt är upp och ner.

Planet till Kabul väntas lyfta kl 21 på tisdagskvällen. Kvar i Sverige blir mamman och hennes andra son, han har fått uppehållstillstånd medan hon själv väntar på besked.

Marianne Barrljung, volonäntär på Röda korset, är en av dem som följt med mamman från Vänersborg till Kållered. Hon har bett personalen på förvaret att mamman ska få besöka sonen.

– De säger nej. Humaniteten har försvunnit på olika plan, den här familjen har lyckats överleva och ta sig till Sverige och så deporteras den yngsta sonen. Det är ett sätt att splittra familjer, säger Marianne Barrljung.

I Afghanistan blev pappan avrättad och mamman berättar att samma grupp som mördade honom också är efter sonen.

– Så fort de upptäcker att han är i Afghanistan är det slut. Det känns som att han redan är i talibanernas händer. Men min son har rätt att leva, säger mamman.

Sonen har inte heller några bekanta eller släktingar som kan ta emot honom i Afghanistan eftersom han, liksom många andra afghaner, är född och uppväxt i Iran.

– Hur kan de skicka honom till ett land där vi i princip inte har några släktingar eller bekanta? Vem ska ta hand om honom? säger mamman.

Familjen har varit splittrad tidigare, mamman och sönerna tog sig till Sverige var för sig och visste inte om att alla var i Sverige. Av en slump hittade de varandra på en flyktingförläggning här.

Så sent som i går fick sonen höra att han inte skulle utvisas i dag. Men klockan 16.20 i går fick han ett nytt besked: det finns en ledig plats på planet som går till Kabul i kväll och den tvingas han ta. Att beskedet kom så sent har gjort att mamman inte har haft möjlighet att ta avsked tidigare.

– Jag har trott att han kommer vara kvar i Sverige som är ett demokratiskt land, jag tänkte att i Sverige vet man vad som pågår i Afghanistan.

Hemma i Vänersborg läste sonen på gymnasiet.

– Nu är hans skolböcker och allt kvar i rummet, säger mamman. Det är fruktansvärt att se.

När GFT frågar Migrationsverket om att en mamma nekas ta avsked svarar Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst i ett mejl att “Jag känner inte till uppgifterna du nämner. Men kan bekräfta att det sedan i går kväll införts begränsningar vad gäller besöken. Detta görs ibland för att upprätthålla ordning och säkerheten inne på förvaret.”

Uppdatering 10 oktober kl 15.25

Mamman har fortfarande inte fått besöka sin son. Hon befinner sig utanför förvaret och pratar med honom i mobiltelefon. Migrationsverket avböjer att ställa upp på en intervju men mejlar en kommentar till GFT:

– Vi har gjort en hot- och riskanalys. Sedan i går kväll, vid 19-tiden, beslutades om att begränsa besöken för att kunna upprätthålla ordningen och säkerheten i lokalerna. Vi kan ta emot besökare under förutsättning att situationen tillåter det, men vi har begränsat möjligheten, säger Jessica Nielsen, enhetschef på förvaret i Kållered, i mejlet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu