• Om militären är motvilliga har vi laddat med mutgodis, förklarar Elin Bothén Nyström från Clowner för fred.
Göteborgs Fria

”Vi vill rädda soldaterna!”

På måndagsförmiddagen gick ett antal fredsaktivister ur nätverket Stoppa Aurora in på militärområdet vid Säve flygplats. Samtidigt samlades Clowner för fred vid övningsområdet Säve depå för att även de protestera mot Aurora 17.

På måndagsförmiddagen samlades Clowner för fred utanför Säve depå för att försöka få en liten annan ingång till militärerna och övningarna.

– Vi vill rädda soldaterna, vi har hört talas om vapen och att de har missuppfattat ett och annat så vi är oroliga för dem, säger Elin Bothén Nyström.

Det konkreta målet är att få bort dem från farligt område och istället ha picknick med oss och samtala om viktiga saker som fred. Om de är motvilliga har vi laddat med mutgodis, förklarar Bothén Nyström.

Varför satsar ni på civil olydnad?

– Just rollen som clown har möjlighet att skapa helt andra möjligheter att problematisera och ifrågasätta men utan konfrontation, menar Elin Bothén Nyström. En clown kommer undan med helt andra saker och vår erfarenhet av polis och militär är att vi verkar avväpnande på en potentiellt spänd situation.

Varför gör ni detta alls och vad vill ni uppnå?

Vi är övertygade om att fredsövningar skapar betydligt bättre förutsättningar än krigsövningar och vi vill på diplomatiska sätt skapa mötesplatser för att diskutera detta. Inte minst i skolan, säger Bothén Nyström. Förhoppningsvis nått ut med vårt budskap till många och sått några frön och fått militärerna känslomässigt berörda.

Och protesterna har gått lugnt till. Polisen Fredrik Dahlgren förklarar tydligt att sålänge aktivisterna håller sig på rätt sida den linje polisen ritat upp så är det inga problem - alla får ha sin åsikt. Men om en står ivägen för till exempel transporter kan det bli ohörsamhet mot ordningsmakten.

Aktionen vid Säve flygfält är en kommentar på förra veckans nyhet om att bland annat anställda inom försvaret försökte sabotera en insamling till en demonstration mot Aurora 17 genom att swisha en krona. Då varje swishöverföring kostar arrangärerna 2 kronor och de personer som deltog var stort så förlorade arrangörerna istället pengar. Målet med dagens aktion var således att det skulle krävas två militärer för att bära ut varje aktivist. Platsen är en en militär uppställningsplats för diverse krigsmateriel, bland annat för den amerikanske militären.

– Det sista världen behöver är fler krig. Det vi borde öva på är fredliga lösningar på konflikter, inte på att ta till vapen, säger Lisa Behrenfeldt, en av aktivisterna på plats.

Protesten vid Säve depå pågick i ungefär en timme, under tiden blockerades all trafik från och till militärövningen, och en kö av fordon bildades.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skärholmen ska förnyas ”socialt”

Nu växer nya Skärholmen fram. ”Fokus Skärholmen är vårt profilprojekt när det gäller social hållbarhet”, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).

Stockholms Fria

Sarah lagar mat för en annan bild av Mali

Göteborgskocken Sarah Coulibaly vill att folk ska förknippa Mali med annat än fattigdom och oro. Hon bjuder därför på gratis middag i sin restaurang på Malis nationaldag den 22 september.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu