• Nu är det Göteborgs tur. I dag blev det klart att NMR får demonstrera i Göteborg den 30 september samt vilken väg demonstrationen kommer gå, meddelar polisen i Göteborg.
Göteborgs Fria

Nazister på Göteborgs gator 30 september

På torsdagsmorgonen meddelade polisen i Göteborg att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera i samband med bokmässan den 30 september. Motdemonstrationer utlovas nu av flera aktörer.

Efter att NMR:s högsta önskan om att få demonstrera på Götaplatsen för att sedan marschera nerför avenyn till Gustans Adolfs torg gick i spillror har polisen i Göteborg haft en dialog med organisationen om hur de kan hitta ett alternativ. Nu har ett beslut fattats av polisen. Organisationen gjorde dock redan i början av veckan klart på sin hemsida att de inte är nöjda med nya föreslagna vägen då de inte lika enkelt "kan möta folk och sprida sitt politiska budskap". 3 medlemmar ur NMR dömdes som så sent som för ett par månader sedan för sprängdåden riktade mot flyktingar och flyktinboenden samt en vänsterlokal i Göteborg.

Beslutet innebär att NMR den 30 september kommer träffas utanför mässan, på Skånegatan kl 12:00 och att avfärden sen därifrån via StenSturegatan och Slussgatan mot Gustav Adolfs torg måste ske senast kl 13:00. Demonstrationen måste sedan avslutas senast kl 16:00, vilket är två timmar tidigare än NMR ansökt om.

Polisen konstaterar i sitt pressmeddelande att " mötes- och demonstrationsfriheterna är grundlagsskyddade rättigheter där möjligheten för tillståndsmyndigheten att vägra tillstånd är starkt begränsad." Erik Nord som är polisområdeschef i Göteborg förklarar i samma meddelande att polisen kommer arbeta offensivt för att förhindra ordningsstörningar och att polisen kommer utrustas med kroppskameror för att även i efterhand kunna styrka eventuella brott. Men han säger också att det kan vara svårt att veta var gränsen går när det gäller hets mot folkgrupp.

– Det kan handla om uniform klädsel eller klädsel av visst snitt och färg, vissa attribut eller emblem och om uniformt uppträdande som att till exempel taktfast marschera med fanor och sköldar. Det finns utrymme att väga in olika faktorer till en samlad bedömning, även om de var för sig i lagens mening inte hade ansetts sprida ett meddelande av ett givet slag, menar han.

Hur många motdemonstrationer som kommer äga rum är ännu lite oklart men polisen har tagit emot en ansökan från SSU om manifestation mot nazism samma datum. Facebookgruppen Inga nazister i Göteborg som startats av nätverket Göteborgs antirasistiska front har över 7000 intresserade och 3600 som säger att de kommer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vi vill rädda soldaterna!”

På måndagsförmiddagen gick ett antal fredsaktivister ur nätverket Stoppa Aurora in på militärområdet vid Säve flygplats. Samtidigt samlades ett 20-tal clowner vid övningsområdet Säve depå för att även de protestera mot Aurora.

Göteborgs Fria

Ung i Sverige breddar kampen

500 ungdomar ska sittstrejka i riksdagen nästa vecka i protest mot utvisningarna. "Vi är ledsna och trötta men ger inte upp", säger Fatemeh Khavari.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu