Försvarsmakten: ”Hoppas övningen ses som en trygghet” | Fria.Nu
  • Amfibieförband verkar där vatten möter land och fungerar som länken mellan sjö- och arméstridskrafter. Här i en övning.
  • Amf 1 och P4 gemensam i patrullering på Gotland.
  • ”I det senaste försvarsbeslutet står det att vi ska kunna ge och ta emot stöd av andra länder. Då är det viktigt att vi övar på det” säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.
Göteborgs Fria

Försvarsmakten: ”Hoppas övningen ses som en trygghet”

Därför genomför Försvarsmakten Aurora 17 just nu. Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, svarar på 11 frågor.


Kampanjen Stoppa Aurora menar att Sverige stegvis närmar sig Natomedlemskap genom detta. Hur ser du på det?

– Det är en politisk fråga, men i det senaste försvarsbeslutet står det att vi ska kunna ge och ta emot stöd av andra länder. Då är det viktigt att vi övar på det.

Hur är länderna utvalda?

– Jag kan inte svara exakt, men det är länder som vi redan samarbetar med. Men det är viktigt att poängtera att detta inte är någon Natoövning, utan en svensk försvarsmaktsövning.

Enligt DN deltar 1 435 amerikaner från nio olika förband. Stämmer det, och ser du att det kan vara politiskt känsligt att en av världens mest kontroversiella stormakter har ett så stort deltagande?

– Det är något sådant, det kan stämma. Frågan om det är känsligt ligger på den politiska nivån, den bedömningen gör inte Försvarsmakten. Men vi har ett bilateralt avtal med USA om försvarssamarbete och för att genomföra en så bra övning som möjligt och träna försvarsförmågan så är bland andra USA inbjudna.

Att det är flera Natoländer med har alltså inget med saken att göra?

– Vi har bjudit in enskilda länder och de har fått ta ställning själva. Vi har i huvudsak bjudit in våra grannar. Sedan råkar huvuddelen vara med i Nato. Men till exempel Finland är inte ett Natoland.

På vilket sätt är en militärövning med flera Natoländer ”förebyggande”, som det står i bakgrundsscenariot?

– Att vi övar är inte konstigare än att Räddningstjänsten gör det. Även vi måste öva för att kunna lösa vår uppgift den dagen som det eventuellt inträffar något oönskat. Då tror jag inte att någon vill mötas av svaret att vi på Försvarsmakten inte kan ta hand om det här, för vi har inte övat.

Men det är en stor övning, den största på över 20 år. Varför just nu?

– Det är ett led i det försvarsbeslut som fattades förra året, att vi ska öka vår operativa förmåga. Vi har ett förändrat omvärldsläge.

Kan inte sådana här större militärövningar leda till att spänningarna istället ökar?

– Vi har att agera efter de riktlinjer som politiken har fattat och i försvarsbeslutet står det att vi ska öka vår operativa förmåga.

Ryssland ska ju hålla en militärövning [Zapad, ”väst”] samtidigt som Aurora. Finns det risk för incidenter?

– Om du övar på internationellt vatten eller i internationellt luftrum har alla rätt att vara där. Men det bygger på att man respekterar varandra, följer praxis och internationella överenskommelser. Det hoppas vi att alla gör.

Fredsorganisationer varnar för risken att kärnvapen kommer hit i samband med övningen. Kan du garantera att inga kärnvapen kommer att finnas på svensk mark?

– Om du frågar Jesper Tengroth så kan inte jag garantera det som person, men Sverige tillåter inte att det medförs kärnvapen. All internationell verksamhet genomförs enligt svensk lagstiftning. Så vi förväntar oss att de som är med följer svensk lagstiftning. Något annat kan vi inte förutsätta.

Militärer medför inte alltid heller säkerhet för befolkningen. Kan du garantera invånarnas säkerhet med så många militärer här?

– Jag förstår inte hur du menar.Att militärer i en konfliktsituation inte alltid är en garant för säkerhet, tvärtom.

– Som försvarsmaktsanställd känner jag mig nästan förolämpad. Det här är en övning. Det är som att säga: ”Kan du som jobbar på en tidning garantera säkerheten när ni har en kongress och så många journalister samlas samtidigt?” Det är en knasig frågeställning.

– Däremot är det så att en massa fordon och soldater övar, vilket kan bli en utmaning i form av köer vid vissa tidpunkter. Men om jag ska vara ärlig gör det mig lite ledsen att du gör jämförelsen mellan en övning och en konflikt. Vi förutsätter att alla deltagare följer svensk lagstiftning och gällande säkerhetsbestämmelser. Man ska ha sovit innan man framför sin fordon och så vidare.

Jesper Tengroth understryker att han ser fram emot övningen och beskriver den som ”oerhört spännande”.

– Jag hoppas att huvuddelen av allmänheten uppfattar det som positivt att vi faktiskt övar. Vi är satta att försvara demokratin och det svenska samhället och jag hoppas att de flesta ser övningen som en trygghet snarare än ett hot.

Annons

Rekommenderade artiklar

KD-politiker ratar flaggkonst

KD-politikern Erik Slottner gör ett utspel mot flaggkonstverket på Plattan trots principen om armlängds avstånd.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu