• Hammarby sjöstads bibliotek ska hålla öppet även efter ordinarie öppettid. Alla över 18 och med lånekort kommer in.
Stockholms Fria

Fler bibliotek håller öppet utan personal

Låna böcker efter stängning? Javisst. I höst börjar biblioteken i Hammarby sjöstad och Spånga med ”meröppet”.

Ytterligare två bibliotek i Stockholm kommer med start i höst tillåta besökarna att använda biblioteket även utanför de bemannade öppettiderna. 4Det kallas meröppet och har erbjudits på Sköndals bibliotek sedan 2013 och Telefonplan sedan 2015.

– Vi har väldigt positiva erfarenheter från Telefonplan och Sköndal, det är mycket uppskattat. Tillgängligheten blir bättre, stockholmarna kan utnyttja servicen mera, säger Richard Hedberg, administrativ chef för Stockholms stadsbibliotek.

Mellan 30 och 40 procent av besöken på Telefonplans och Sköndals bibliotek sker idag under meröppettiderna. Men att hålla bibliotek öppna utanför de bemannade tiderna är inte ett sätt att spara pengar, säger Richard Hedberg:

– Vi kommer inte att dra ner på bemannade tider. Det är ett komplement till den service som erbjuds. Det finns en oro att meröppet är en förtäckt besparing, men det stämmer inte.

Tvärtom kostar det mer, i form av teknisk utrustning och utökad städning. Stölder har däremot inte varit ett problem hittills, säger Hedberg.

– Vi har inte noterat ett ökat svinn, vare sig av böcker eller annat lösöre. Men vi har ju fortfarande larmbågar så det piper inför andra besökare.

Stämmer det att det är mycket stök, skräp och besökare som gör annat än att låna böcker där?

– Vi har haft situationer där vi personer kommer in som inte är där för att läsa böcker eller tidningar. Men jag vill poängtera att det inte skiljer sig från bemannad verksamhet. Så ser samhället ut. Vi är ett öppet rum för alla.

Är detta bibliotekens framtid i en tid av sjunkande utlåningssiffror?

– Biblioteken i Stockholms stad har till skillnad från på många andra håll i landet haft stabila besökssiffror under de senaste åren. Men vi hoppas på fler meröppna bibliotek. Vi vet att det är positivt, men alla lokaler passar inte. Man måste till exempel ha inträde från gatan för att inte behöva gå genom andras lokaler, säger Richard Hedberg.

2005 hade biblioteken i Stockholms kommun 5,13 miljoner besök, 2016 var siffran 5,97 miljoner.

Fakta: 

Meröppet

• För att få låna utanför ordinarie öppettid behöver du vara 18 år och (under ordinarie öppettider) skriva på ett avtal om att inte skada inredningen eller släppa in obehöriga. Bibliotekskortet kopplas till passersystemet.

• Biblioteken i Sköndal och Telefonplan är sommartid obemannade hela dagen, men håller meröppet klockan 8–21 resp. 10–21. Öppettiderna i Spånga och Hammarby sjöstad är inte bestämda än.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm tionde bästa miljökommun

Staden upp sju placeringar mot förra året. "Men för matavfallet får vi skämmas", säger miljöborgarråd Katarina Luhr om stadens miljöarbete.

Stockholms Fria

Djurpolisen riskerar nedläggning

Stockholms djurpolis är hotad. Regeringen vill prioritera annat. "Djurpolisens samlade kompetens riskerar att gå förlorad", säger chefen Pernilla Markström.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu