Debatt


Frida Berry Eklund
  • För att ta oss mot framtiden måste många modiga politiker ställa sig upp och våga sätta barnens perspektiv först, skriver Föräldravrålet.
Landets Fria

Botemedlet mot klimatångest: engagemang

Vi vill se en politik som på allvar kan rädda barnen vi älskar från en framtid med oåterkalleliga klimatförändringar, skriver Frida Berry Eklund, talesperson för Föräldravrålet.

Våra barn har inte orsakat klimatförändringar eller miljöförstörelse. De har heller ingen talan när det gäller att stoppa dem. Därför finns Föräldravrålet.

I år har vi siktet inställt på att bli 100 000 föräldravrålare som står upp för våra barns rätt till en klimatsäkrad värld. Det är 1 procent av Sveriges befolkning. Varför är det viktigt? Jo, genom att bli många kan vi visa våra beslutsfattare att vi är många som ställer oss bakom skarpare klimatpolitik. Vi blir också en ännu kraftfullare politisk kraft att räkna med. Exempelvis har vi makten att rösta in de modigaste klimatpolitikerna i alla partier.

Föräldravrålet startades 2012 av ”vanliga föräldrar” som kände frustration över att så lite händer i klimatfrågan. Nätverket ville, då som nu, sätta press på politiker att visa mod och beslutsamhet i klimatfrågan. Föräldravrålet är även initiativtagare till en internationell koalition av föräldra- och klimatgrupper: Our Kids’ Climate.

Föräldravrålet består av pappor, mammor, bonusföräldrar, farmödrar, morbröder, gammelmostrar, storasystrar, gudfäder och vänner. Kort och gott ryms hela den så kallade föräldragenerationen i vårt upprop.

Föräldravrålet uppmanar samtliga politiska partier att:

1. Ta ett partibeslut på att klimatfrågan har allra högsta prioritet.

2. Underlätta för privatpersoner att leva klimatvänligt. Det ska vara lätt att göra rätt!

3. Verka för att vi i Sverige kraftigt minskar vår klimatpåverkan på hemmaplan, samt tar fullt ansvar för de utsläpp vi orsakar i andra länder.

Vad gör vi då i Föräldravrålet? Vi driver kampanjer i sociala medier och för fram barnens perspektiv i direkta möten med politiker. Vi syns i medierna för att lyfta vårt budskap att vi vill se skarpare klimatpolitik i alla politiska läger. Vi är med och skriver debattartiklar och tågar på gatorna. Vi skriver på upprop och vi gör det vi kan – mellan förskolehämtningar, hockeyträningar och allmänt livspusslande – för att vara så klimatsmarta det bara går i vår egen vardag.

Förutom att vi använder vår föräldrakraft för att driva på det politiska arbetet, finns Föräldravrålet till för att ge vanliga, frustrerade föräldrar engagemang som motkraft till klimatångest. Det är oerhört viktigt då vi vet att ångest och oro kan verka förlamande. Speciellt när det gäller ett hot så stort och omfattande som klimatförändringarna. Att engagera sig, även i det lilla, spelar en viktig roll för att känna att man är en del av lösningen. Det hjälper samtidigt till att bygga en bred opinion för vassare klimatåtgärder. För att klara klimatutmaningen behöver vi nu alla med på tåget: alla samhällen, alla branscher, alla politiska partier, alla medborgare.

En sak är klar. Vi är många som vill att det ska vara lätt att göra rätt. Vi återvinner och köper secondhand, vi ifrågasätter köphetsen och försöker resa klimatvänligt. Vi äter mer vegetariskt och vi åker så mycket kollektivt som det bara går. Och ändå räcker det inte. Det vet vi.

Gamla samhällsstrukturer måste byggas om. Ohållbara livsideal måste tänkas om. Normer utmanas. Vi kan skönja framtidens gröna, klimatsmarta och högteknologiska lösningar vid horisonten: elektrifieringen av våra transporter, det förnybara energisystemet, vegonormen, den cirkulära resursanvändningen.

Vi ser allt mer tydligt de vinn-vinn-lösningar klimatomställningen leder till för våra barn. Exempelvis är färre och fossilfria bilar i storstadsregionerna bra för klimatet, för våra barns lungor och ger mindre trafikinfarkter.

För att ta oss mot framtiden måste många modiga politiker ställa sig upp och våga sätta barnens perspektiv först. Föräldravrålet finns för att visa hur många vi är som kan ge politiker det modet. Vi är ett nätverk av över 24 000 oroade föräldrar som för fram barnens perspektiv och ger dem en röst.

Nästa år börjar också valspurten. Då står vi redo att ställa alla partier till svars i klimatfrågan och vråla för våra barns framtid. Vi vill se en politik som på allvar kan rädda barnen vi älskar från en framtid med oåterkalleliga klimatförändringar. Ensam kan inte göra allt men tillsammans kan vi göra något!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu