Kristian Borg

Inledare


Kristian Borg
  • Stureplan ska genomgå en enorm remake och planerna har retat upp entreprenören Johan Staël von Holstein.
Stockholms Fria

Stureplan skakas av marknadskrafterna

När marknaden drabbar marknadsliberalerna passar det att skylla på politiken.

Den adelsättade företagsledaren och entreprenören Johan Staël von Holstein är känd som IT-boomens affischpojke (vid sidan av Jonas Birgersson). Från 1996 byggde han upp konsultbolaget Icon Medialab, som övervärderades kraftigt, drogs med stora förluster och sedan sjönk som en sten när bubblan sprack i början av 2000-talet.

Nu är han tillbaka. Hans nya mission är av en mer bevarande karaktär, men innehåller lika mycket luft. Rädda Stureplan! mässar Staël von Holstein i en hemmasnickrad mobilvideo på Facebook som har setts av över 100 000 personer. Samma tema dras i en krönika i Metro, där han nu gör comeback som krönikör.

Stureplan ska byggas om. Staden vill ”vitalisera” kvarteret, bygga nya bostäder och flytta tunnelbanan från Birger Jarlsgatan till Marmorhallarna. Gallerian ska bli större och mer tillgänglig. Toppmoderna kontor, nytt hotell och större butiksytor planeras också.

Planerna oroar många av de lokala företagarna och nöjeslivet. Det kan man förstå. Svårare är det att förstå den uppretade Staël von Holstein som i sin video håller ett engagerat försvarstal för Stureplan, ”det viktigaste hjärtat i svensk ekonomi”.

Stureplan är ett av ”världens häftigaste och sexigaste ställen”, tycker Staël von Holstein. Här finns på riktigt den mångfald politiker bara pratar om. Här finns heller ingen rasism. Stureplan är enligt honom den ”enda platsen i Sverige där invandrare och svenskar umgås på precis lika villkor”. Hit kommer du utan en krona, bara med dina drömmar, och kan möta miljardärer ”på ett sätt som man inte kan göra någon annanstans i världen”.

Staël von Holstein fortsätter: ”Det finns ingenstans folk har jobbat så hårt i Sverige som här. Hårt för att få ihop sina pengar och hårt för att kunna bygga upp sina bolag och skapa nya arbetstillfällen och skatteintäkter till Sverige. Det här håller man nu på att försöka riva ner och förstöra, med Roger Mogert i spetsen.”

Som nästan alla vet talar verkligheten emot den amerikanska drömmen, som ju här ses i svensk tappning. Staël von Holstein glömmer inte bara sina egna privilegier och vilka som faktiskt har jobbat för att kapitalisternas välstånd ska växa. Han glömmer också vilka intressen som bestämmer i praktiken.

Merparten av fastigheterna kring Sturegallerian ägs av Abu Dhabi Investment Authority, där presidenten för Förenade Arabemiraten, Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, är styrelseordförande. Det är fastighetsägaren som har tagit initiativ till processen att riva och bygga om kring Stureplan.

För staden är huvudsyftet med ombyggnaden att ”stärka innerstadens konkurrenskraft”. Det låter ju som att det går precis i linje med Stureplansidealen? Ja, hade planerna gällt var som helst utom här hade man jublat på uteserveringarna.

Kanske handlar det om rädsla för att verklighetens byggdamm ska komma lite för nära. (Och så är det ju hyresrätter och inte bostadsrätter som planeras.)

Jag kan hålla med om att stadsutveckling ofta sker bakom lyckta dörrar, men som bland andra Svenska dagbladet har visat i en intressant artikelserie (”Staden och kapitalet”) är det ofta marknadsintressen och tjänstemän snarare än politiker som styr.

Men när marknadens logik drabbar marknadsliberaler själva passar det att gråta ut offentligt och skylla på politiken. Ägandet glöms nästan alltid i debatten.

Fakta: 

Detaljplanen för kvarteret Sperlingens Backe, som det aktuella området heter, är ute på samråd till och med 27 juni.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu