Kristian Borg

Inledare


Val 2018

  • Alliansen kommer att reformera turordningsreglerna i LAS, enligt Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Fria Tidningen

Moderaternas LAS-utspel – en attack mot arbetarrörelsen

Alliansens antifackliga utspel lär välkomnas av arbetarfientliga SD, skriver Kristian Borg.

Valrörelsen är i startgroparna och skiljelinjerna börjar tydliggöras. En urvattnad socialdemokrati eller en arbetar- och flyktingfientlig blåbrun allians?

Det kan låta svartvitt, men M-utspelet om reformerad arbetsrätt vid en alliansseger är bara det senaste tecknet på en kursändring från Reinfeldts blåröda approach till en mer antifacklig retorik. Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson säger i en intervju med Dagens industri att turordningsreglerna i LAS kommer att reformeras vid en alliansseger.

Nu förklarar alliansen alltså krig mot facket. Sist in, först ut ska ersättas av att ”kompetensen väger tyngre” (man brukar tala om kvalifikationer, men det kanske inte Svantesson vet).

LAS är den fackliga kronjuvelen, inte alltid älskad men hårt värnad och under Nya moderaterna försvarad även av delar av högern. Retorik eller strategiskt övervägande, Borg och Reinfeldt tog i alla fall strid inom alliansen för den svenska modellen. 2010 hävdade de i stark polemik med sina allianspartner att uppluckringar av LAS inte ger så många nya jobb som man tror.

Sedan dess har mycket hänt. Förutom att Sverigedemokraterna har vuxit lavinartat har den nyliberala centern blivit starkare (drygt 9 procent i senaste opinionen) och profilerar sig som Nya nya moderaterna. Och de Gamla nya moderaterna tar inte striden, utan återuppväcker istället en nygammal konfliktlinje i svensk politik.

Svantesson får det att låta som att det räcker att alliansen tycker lika för att rucka på LAS. Det är önsketänkande. De är beroende av SD, som ju närmat sig värmen allt sedan Reinfeldts sorti. Och det är ett parti som aldrig har varit arbetarvänligt, trots all retorik om motsatsen och trots att många arbetare rört sig dit – partiet har stöd av drygt en femtedel inom LO-kollektivet.

Men SD är så långt från arbetarrörelsens ideal man kan komma. Partiet förespråkar närmast korporativism; dess ledande företrädare hävdar att det inte finns någon motsättning mellan arbete och kapital.

Björn Söder, andre vice talman, har i flera sammanhang talat om ”klassförbrödring”. I ett uppmärksammat reportage av Niklas Orrenius hänvisar han till 1700-talsfilosofen Herder: ”Det finns bara en klass i staten. Folket. Kungen och den enkle bonden tillhör båda denna klass.”

Det misslyckade försöket att skapa ett eget fackförbund ger också en bra illustration av partiets förhållande till arbetarrörelsen. 2013 startade SD:s kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein Löntagarna, enligt utsago för att andra fack hade uteslutit sverigedemokratiska medlemmar.

Men att strida för det fackliga löftet kan aldrig ha varit poängen med Löntagarna. När Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland, granskade organisationen kunde hon visa att medlemmarna inte ens fick delta i stridsåtgärder som andra fack tagit initiativ till, då de enligt de egna stadgarna var skyldiga att ”alltid hedra gällande anställningsavtal” och därmed bli strejkbrytare. Knappt ett år senare var ”fackförbundet” också nedlagt.

Sverigedemokraterna har i vissa sammanhang sagt sig stå för grunderna i den svenska modellen. I praktiken har partiet bland annat uttryckt att undantaget från turordningsreglerna ska utökas från två till fem anställda och röstat ned en rad arbetarvänliga förslag i riksdagen. De vill också avskaffa första maj som helgdag.

Den traditionella arbetarrörelsen är Sverigedemokraternas största fiende.

”Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa detta”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om M-utspelet som tydliggör vad valet står emellan: en blåbrun röra med hela havet stormar på arbetsmarknaden och en rödbrun röra där strejkrätten kanske äventyras.

Ja, om inte fackförenings- och arbetarrörelsen mobiliserar nu är nog den svenska modellens tid snart förbi ändå.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu