• 175 000 personer bor just nu på flyktingcenter i Italien och verksamheten har blivit en lukrativ mångmiljardindustri.
Fria Tidningen

Flyktingcenter drevs av maffian

En italiensk maffiaorganisation misstänkts ha stulit hundratals miljoner kronor som skulle ha gått till flyktingar. Även en katolsk välgörenhetsorganisation uppges vara inblandad i härvan.

På måndagen grep italiensk polis 68 personer, inklusive en katolsk präst, misstänkta för bland annat bedrägeri, vapeninnehav, utpressning och missbruk av statliga pengar.

– Under de senaste tio åren har 32 miljoner euro (312 miljoner kronor) gått raka vägen in i maffians fickor, säger vice åklagare Vincenzo Luberto till nyhetssidan EU Observer.

Pengarna skulle ha gått till mottagandet av flyktingar och migranter vid ett av Europas största mottagningscenter, Sant’Anna Cara, i staden Isola Capo Rizzuto i Kalabrien. Centret, som kan ta emot så många som 1 200 personer åt gången, har tidigare kritiserats för undermåliga förhållanden och för att inte ha gett de boende tillräckligt med mat.

Centret drivs av katolska Misericordia, en organisation som polisen kallar ”en uttagsautomat för maffian”. Den mäktiga Ndrangheta-klanen, som har sin bas i Kalabrien, ska ha getts lukrativa kontrakt för bland annat matleveranser och annan service till centret.

– Om säg 500 migranter skulle äta lunch så levererades bara 250 portioner till centret. De övriga 250 fick gå hungriga till nästa matleverans kom, säger åklagaren Nicola Gratteri vid en presskonferens.

– Samtidigt växte sig centrets chef, präst och deras vänner sig tjocka och köpte lyxbilar, båtar och fastigheter, fortsätter han.

Polisen beslagtog fastigheter och egendom till ett värde av över 800 miljoner kronor under måndagens räd.

En liknande härva avslöjades i Rom vid årsskiftet 2014–2015 då ett 40-tal lokalpolitiker och företagsledare greps anklagade för att ha förskingrat medel som skulle gå till flyktingmottagande.

Italiens antikorruptionschef Raffaele Cantone menar att tillslagen är ”toppen av ett isberg” med tanke på hur mycket pengar som just nu läggs på flyktingmottagande i landet. Sedan 2014 har mer än en halv miljon människor anlänt till Italien och just nu bor omkring 175 000 personer på mottagningscenter som drivs av en rad olika företag och organisationer. Landets budget för flyktingmottagning för i år ligger på över 32 miljarder kronor.

– När situationen är så här akut och allt fler personer anländer så är det inte ovanligt med brister i översynen av hur pengarna används, säger Cantone till nyhetsbyrån ANSA.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Taggtråd hotar viltstammar

Forskare slår larm om att taggtråden längs den slovenska gränsen mot Kroatien för att hålla ute flyktingar kan slå ut rovdjursstammar.

Fria Tidningen

HRW: Bulgarien rånar flyktingar

Bulgariska myndigheter rånar och misshandlar flyktingar innan de tvingar dem tillbaka över gränsen till Turkiet enligt Human rights watch.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu