• Ebba Berg har kommit fram till den sjätte boken i serien om barnen i Lyckeskolan.
  • Timmy Kent och de mystiska morötterna heter den senaste boken i Ebba Bergs bokserie. Den handlar om Timmy som älskar frukt och grönt och tycker allra bäst om att odla.
Göteborgs Fria

”Jag vill inte att mångfalden missas”

Ebba Berg skriver lättlästa böcker om Barnen i Lyckeskolan. Det är helt vanliga böcker om helt vanliga barn. Det som skiljer böckerna från mängden är att de är pepprade med mångfald.

I en av Lyckeskolans klasser går det 16 barn. Varje barn har en egen bok med en egen historia att berätta, historier som kan handla om allt från mystiska morötter till trolleri och kärlek. Hittills har vi kunnat läsa om Abel Svensson, Klara Ek, Pardis Moradi, Nora Henriksson, Karam Nadjar och Timmy Kent.

– Klasskortet där alla är med finns i början av boken och på framsidan finns det enskilda kortet som tas på barnen, Det blir ett väldigt tydligt fokus på var och en i de olika böckerna, säger Ebba Berg, författaren bakom bokserien Barnen i Lyckeskolan.

Barnen i Lyckeskolan ges ut av Olika förlag och när Ebba Berg skickade in sitt första manus, det om Abel Svensson, var det förlagets idé att göra en lättläst serie om en skolklass. Förlaget har ett tydligt mångfaldsperspektiv med en slogan som lyder ”ut med stereotyper, in med möjligheter”, en vision som Ebba delar.

– Den första boken handlar om Abel som är kär i Mina, Lilly och Sixten. För mig fanns det ingen anledning till att det skulle vara tre tjejer. För det första inte utifrån de barn jag träffar och för det andra inte utifrån det liv jag lever eller den världsbild jag har. Utifrån den person jag är skulle jag inte göra det på något annat sätt, säger Ebba.

Förlagets vision har dock gett Ebba en möjlighet att hela tiden vara inkluderande vilket har gjort att hon också tänkt mer på det. Hon gjorde om en vanlig hund till ledarhund, gav en flicka två mammor och struntade i att bestämma kön på ett av barnen. För att bara nämna några av de många mångfaldsdetaljerna.

– När man lyfter ut det så här så känner man att det är pepprat, med det är inte det när man läser. När jag är ute och har klassbesök talar vi om det som kommer upp men det är väldigt ofta som allt inte nämns. Det är lite så jag skulle vilja, att det bara finns, säger Ebba.

Många av mångfaldsdetaljerna är mycket riktigt subtila i böckerna om Lyckeskolan. De går förbi okommenterade.

– Jag försöka balansera under och övertext. Det är en balansgång mellan att vara supertydlig och ändå låta saker bara vara. Jag vill inte förvirra någon utan tänker på att ge lagom mycket information. Jag vill inte att mångfalden ska missas.

Ebba menar att barn på ett annat sätt än vuxna behöver verktyg för att hantera intryck och fördomar. Säger alla till exempel att det inte är okej att vara kär i killar om man är kille tar barnen efter den åsikten.

– Man vill ju att barn ska beredas möjlighet att se alla typer av liv och på något sätt vidga vad som är ämnen och vem som får vara med som subjekt, säger Ebba som gör många författarbesök i olika skolor och en gång fick hon den sällsynta frågan ”varför är allting i dina böcker så annorlunda?”.

– Då sa jag att det som är annorlunda för dig kanske inte är annorlunda för någon annan. För några blir det en identifikation i litteraturen som de inte får annars. För andra ger böckerna en möjlighet att se olika typer av liv och möjlighet till identifikation med någon som lever ett helt annat liv än man själv.

Fakta: 

Barnen i Lyckeskolan

Vad: Böckerna ges ut på Olika förlag under deras serie med lättlästa böcker, Silverdelfinen 2.

Aktuellt: Den senaste boken Timmy Kent och de mystiska morötterna och kom ut i mars. Nästa bok kommer ut till Bokmässan i höst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det jag gör i ateljén är politiskt”

Konstnär, psykolog och engagerad i flera frivilligorganisationer. Anna Olsson är en mångsidig textilkonstnär som väver in politik i sin konst och sin konst i politiken.

Göteborgs Fria

Frias guide till alternativa festivaler

Har ni hört talas om ”festivaldöden”? Det är ett rykte som visar sig vara långt ifrån sant. Fria har hittat över 50 svenska festivaler som arrangeras landet runt under våren och sommaren.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu