• Brans Ahmed Alhamed från Syrien spelar i RWS Rosa United.
  • Annelie Fajerson, Sara Lundgren och Helena Al-tamimi är några av tränarna.
  • Rosa västarna blev rikskända när tusentals volontärer samlades vid Centralstationen hösten 2015 för att hjälpa flyktingar i akut behov av hjälp.
  • När SFT är på plats har ett tiotal killar kommit för att träna fotboll i Sätra.
  • SFT är på plats under premiärträningen och tar den första gruppbilden av Refugees Stockholms fotbollslag RWS Rosa United.
Stockholms Fria

Integration i rullning

Fotboll kan skapa band mellan nya och etablerade svenskar, hoppas Refugees Welcome Stockholm som startar fotbollslaget RWS Rosa United.

Det är onsdag eftermiddag och ett tiotal personer har samlats på Sätra bollplan i Skärholmen. Nyanlända och etablerade svenskar trotsar den kyliga aprilluften för det gemensamma intresset fotboll. RWS Rosa United ska ha sin första träning.

– Det spelar ingen roll vilken bakgrund vi har. Vi vet formerna och vilka regler vi ska förhålla oss till. Man behöver inte kunna prata svenska eller kunna något om Sverige. Det är bara att börja direkt, säger Sara Lundgren, en av lagets grundare tillika tränare.

Förhoppningen är att fotbollsplanen ska fungera som en mötesplats för nyanlända och etablerade i Sverige.

– Tanken är att göra det lite större. Vi kanske grillar efteråt och familjerna till de som spelar kan vara med. Vi ska arbeta för att göra det till en lite större plattform, skapa något slags gemenskap.

När SFT är på plats har laget bara sex spelare, alla killar, och fem kvinnliga tränare. Sara Lundgren säger att de särskilt vill locka tjejer till planen.

– Ofta har killarna alltid spelat tidigare, medan det är nyare och konstigare för tjejerna. Men erfarenheten att växa upp som tjej och få den gemenskapen i ett lag och umgås med andra vuxna utanför familjen är lika viktig för tjejer. Så vi får pusha lite extra där, för att skapa ett tryggt rum, säger hon.

RWS Rosa United kommer därför att vika varannan vecka åt tjejer 10–20 år och varannan åt killar 15–25 år.

– Det kanske är bättre om de får sin egen tid, tänker vi.

En av spelarna är Brans Ahmed Alhamed från Syrien. Träningen ger honom tillfälle att umgås med andra.

– De blandar svenskar och andra, det blir mycket bra när man är här tillsammans och man har väldigt roligt här.

Har du spelat tidigare?

– Jag spelade mycket fotboll i min hemby, säger Brans Ahmed Alhamed.

Det är gratis att spela i Rosa United och Refugees Welcome Stockholm erbjuder hjälp med SL-biljett för deltagare som behöver det för att ta sig till träningen. Här tränar erfarna spelare sida vid sida med nybörjare, men det behöver inte vara ett problem, säger Sara Lundgren.

– Jag tror man ska göra det här för att fokus ligger på lust, inte prestation. Det häftiga är hur det går när folk tar hänsyn. Det handlar inte om att vinna utan om den gemenskap man blir en del av.

Ni riktar er till tjejer mellan 10 och 20 år och killar från 15 till 25 år. Varför olika åldrar?

– När vi har tränat inomhus på Rosa Stationen på Birkagården märkte vi att det var väldigt mycket killar över 20 och lite yngre tjejer. Vi ville inte utesluta någon. Det är ett väldigt stort åldersspann så det är inte idealt. På sikt vill vi såklart ha till exempel tjejer mellan 10 och 12 år, i mån av tid och resurser.

Fakta: 

FAKTA

• RWS Rosa United tränar varje onsdag från klockan 16 på Sätra bollplan, Skärholmen. Deltagare i behov av SL-kort kan meddela Refugees Welcome. Den 3 maj är första träningstillfället som riktar sig särskilt till tjejer.

• Rosa Stationen är ett integrationsprojekt som Refugees Welcome Stockholm driver med Birkagården i Vasastan och föreningen Midsommargården vid Telefonplan. Genom kulturen ska nya och etablerade svenskar mötas och lära känna och lära av varandra. Bland annat cirkusworkshop, språkkafé, porträttfotografering, musikteater och folkdans har stått på programmet under våren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Verkstäder som skriver historia

Kulturverkstäderna på Österlen där nya och gamla svenskar lär känna varandra samtidigt som de skapar något har blivit en stor succé.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu