Tobias Magnusson

Krönika


Tobias Magnusson
  • Record store Day firar i år 10 år.
Fria Tidningen

Låt skivan snurra

K-märk våra skivbutiker, skriver Tobias Magnusson inför Record Store Day.

Det råder inflation i kalenderdagar som innefattar firanden av olika slag. Kommande vecka är det Amatörradions dag (18 april), Internationella cannabisdagen (20 april), Terrakottakrukans dag (21 april). Dagen efter är det konkurrens om uppmärksamheten. Både Jordens dag, som instiftades av amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen, och Record Store Day gör anspråk på 22 april.

Trots att miljöproblemen känns relevanta viker jag min dag åt vinylskivan. Recordstore Day, Rsd, firar i år tio år. Med inspiration från Free Comic Book Day startades Rsd av ett gäng lokala skivaffärsanställda i Baltimore. Arrangemanget har sedan dess växt lavinartat och är i dag en global företeelse.

Mängder av skivor ges ut i speciella och limiterade rsd-utgåvor. För att exemplifiera nördigheten: Vem vill inte ha en 12-tumssingel av Totos Africa som Afrikaformad bildskiva, en tidigare outgiven version av Pink Floyds Interstellar Overdrive med bonusposter och vykort eller en begränsad utgåva av en kassett innehållande inspelningar med Paul och Elvis Costello som tidigare inte har släppts?

Den ursprungliga tanken att stödja lokala och oberoende skivhandlare var fin. Men i dag handlar Rsd mer om kommers. Kritik som förts fram gäller hur de stora skivbolagen kidnappat dagen och gjort den till sin. Små butiksägare måste gå med i Record Store Day för att få tillgång till de speciella utgåvorna.

Men strunt i Rsd-skivorna. Fira istället skivaffärernas betydelse. För mig handlar skivaffären om mer än kommers. Något som Iggy Pop, ambassadör för Rsd 2012, intygar: ”Jag fick både mitt namn, min musikaliska utbildning och min personlighet genom att arbeta i en skivaffär när jag var ung.”

Små lokala skivhandlare sätter, liksom bokhandlare, caféer, secondhand-butiker, en genuin prägel på vår stadsmiljö. De behöver bevaras, i många fall k-märkas. Tyvärr lider de flesta skiv- och bokhandlar av att folk för det mesta fönstershoppar, de kollar in varor för att sedan gå hem och scanna av billigare köpmöjligheter på nätet.

Rsd startades för att hylla den lokala handlaren och den unika kultur som dessa småbutiker står för. Nu känns det som att vi behöver backa bandet och starta om på ny kula. För att skivan ska fortsätta snurra måste vi supporta våra lokala handlare.

Men Jordens dag då, kan den bara negligeras? Och vinylplast, är inte det miljöfarligt?

En som verkar dela uppmärksamheten den 22 april är rockstjärnan och vinylnörden Jack White, som verkar betrakta jorden som en gigantisk snurrande lp-skiva. Nyligen startade han upp ett miljövänligt vinylpresseri i Detroit. Allt för att både jorden och vinylen ska fortsätta snurra.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu