• Mathias Östlund på studiebesök i Sveriges första förpackningsfria mataffär, Gram i Malmö.
Stockholms Fria

Stockholm får förpackningsfri mataffär i höst

I höst får Södermalmsborna Stockholms första mataffär helt utan förpackningar, hoppas initiativtagarna Mathias Östlund och Naomi Glinn.

23-årige Jakobsbergsbon Mathias Östlund var inte alls särskilt intresserad av miljöfrågor. När flickvännen föreslog att de skulle trappa ner sin plastförbrukning, sluta med hushållspapper och använda vinäger för att städa var han skeptisk.

– Under min uppväxt var ingen i min familj inne på sådant. Så jag tänkte som de flesta, det blir ett jobbigt extraarbete att vara miljövänlig.

I dag beskriver sig den tidigare studenten i företagsekonomi som ”omvänd”. Han delar sin brittiska sambo Naomi Glinns vision om att leva helt miljövänligt.

– Men det är ju en omöjlighet i dagens samhälle. Vi har sett diverse förpackningsfria affärer utomlands. I princip alla länder i Västeuropa har hakat på. Det är förvånande att det inte finns i Stockholm.

I slutet av augusti kan det bli ändring på det. Paret har grundat WasteLess, som den förpackningsfria affären ska heta och drar nu igång en crowdfundingkampanj för att få startkapital. De letar just nu lokal på Södermalm.

– Vi känner att det är där målgruppen finns, alltså miljömedvetna i Stockholm. Alla i Storstockholm kan ta sig dit om de är intresserade, säger Mathias Östlund.

Kunderna tar med egna förpackningar till butiken eller köper återanvändningsbara behållare eller påsar på plats. Sortimentet ska innefatta runt 400 produkter och vara ekologiskt så långt det går, berättar Östlund. I första hand ska de sälja torrvaror som bönor, kryddor, kaffe, sädesslag, pasta och ris, men även tvål och tvättmedel.

– Förhoppningsvis kommer vi också att kunna ha grönsaker, säsongsbaserat. Mejeri är mer tveksamt, eftersom det är problem med hållbarheten och att få det hygieniskt.

Längre fram hoppas Mathias Östlund att butikens sortiment ska motsvara en vanlig livsmedelsbutik. Toapapper är ett ännu olöst problem för dagens förpackningsfria affärer. Köttprodukter brukar inte heller säljas.

– Det är ju inte så bra för miljön heller. Kanske kommer vi att ha ost, säger Östlund och förklarar att den kan skyddas från mögel och uttorkning genom att lindas in i en kökshandduk.

Paret planerar att samarbeta med i första hand mindre leverantörer som kan tänka sig att transportera varor utan enskilda förpackningar. Prisnivån ska ligga i höjd med butikskedjor som Ica eller Coop.

– Eventuellt lite högre, eftersom vi har ett lokalproducerat och ekologiskt sortiment. Men så billigt som möjligt. Vi sparar in på att vi skippar individförpackningar, säger Mathias Östlund.

Original Unverpackt i Berlin började förpackningsfritt men erbjuder i dag påsar av återvunnet papper att handla i. Ser du problem i det?

– Visionen är 100 procent fritt från förpackningar, men om det krävs kommer vi att kompromissa med återvunna pappersförpackningar. Sedan utvecklar många startups nu alternativ till plast av nedbrytningsbara material. Där håller vi ögonen öppna.

I Europa har förpackningsfria butiker funnits i tio års tid. Sveriges första öppnade i Malmö saluhall i höstas. Att ett land som är i framkant när det gäller återvinning jämfört med resten av EU är så sena i fråga om förpackningar tror Mathias Östlund beror på invanda tankemönster kring varor i lösvikt.

– Man tänker att maten ska vara förpackad i plast och papper för att hållas säker. Lösvikt förknippas med något ohygieniskt och är till för godis och nötter. Vi vill revolutionera kulturen kring livsmedelsinköp.

Och det ska ske genom att föregå med gott exempel, säger Östlund.

– Vi tror att folk är beredda att handla miljövänligt när det väl blir enkelt.

Är det inte snarare jobbigt och tidskrävande att planera och bära med sig förpackningar till affären?

– Man sparar faktiskt tid på att slippa slänga skräp. När man väl vant sig vid att planera i förväg blir det enklare. Mycket kan man ha i tunna tygpåsar så att det inte blir tungt. Jag har besökt Köpenhamn och Malmö och prövat att handla i deras butiker. Det var väldigt smidigt.

Fakta: 

Förpackningsfria mataffärer i Europa

• 2007 Storbritannien, London: Unpackaged

• 2009 Italien: Negozio Leggero (finns idag i 8 städer) och Effecorta

• 2011 Spanien: Granel (finns idag i 16 städer); Australien: The Source Bulk Food

• 2013 Frankrike: Day by Day (finns i ett 20-tal städer)

• 2014 Tyskland: Unverpackt, Freikost Deinet och Original Unverpackt; Belgien: Robuust; Tjeckien: Bezobalu; Nederländerna: Superfair

• 2015 Polen: Nagie Z Natury; Schweiz: Nature en Vrac; Portugal: Maria Granel

• 2016 Estland: Paljas Pala; Danmark: Løs Market; Norge: Råvarene; Sverige (Malmö): Gram

Källa: Bepakt.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu