Krönika


Katarina Erlingson
  • "Det är ren självbevarelsedrift i dessa tider att se om sitt hus och öka möjligheterna att odla mer mat i den svenska jorden", skriver Landets Frias nya omställningskrönikör Katarina Erlingson.
Landets Fria

Vi behöver mindre åksjuk mat

Självförsörjningsgrad. Risken är rätt stor att folk slutar lyssna när man nämner ordet. Dels för att det kanske är svårt att förstå vad det handlar om, dels för att det låter torrt och byråkratiskt. Det senaste året har allt fler använt ordet i den offentliga debatten, vilket är glädjande. Under flera årtionden har knappt någon pratat självförsörjningsgrad, men i takt med ett ökat intresse för mat, miljö, klimat och omställning används det mer och mer. Ska vi få ännu fler att förstå vad det handlar om behövs ett annat sätt att uttrycka sig, frågan är hur.

En del fnyser och tror att möjligheten att äta apelsiner och bananer kommer att minska och att Sverige ska bli ett slutet land som inte handlar med andra länder. Medan andra, som jag själv, hävdar att det är ren självbevarelsedrift i dessa tider att se om sitt hus och öka möjligheterna att odla mer mat i den svenska jorden istället för att maten ska bli ”åksjuk” och transporteras långa sträckor.

Det sägs att livsmedelsaffärerna töms på tre dagar om landets gränser skulle stängas. Även om det inte är så illa så är det nödvändigt att fler blir medvetna om den sårbarhet som är inbyggd i dagens nuvarande system för livsmedel.

Vi har vant oss vid att äta tomater och gurka även på vintern. Något som jag aldrig har förstått, det smakar i princip ingenting. Men om vi nu tvunget ska äta det på vintern så borde vi kunna utnyttja ny teknik för att odla det här i Sverige. Att äta smaklösa tomater från Holland eller flygtransporterade spanska tomater – som dessutom kräver stora mängder vatten under odlingen, i ett land som har problem med torka – är enligt min mening inget bra alternativ. Redan i dag odlas svenska tomater i växthus som värms upp med förnyelsebart bränsle, men solljuset på vintern räcker inte till för att göra tomaterna söta och goda. Men genom nya sorters belysning kan tomater odlas på ett helt annat sätt. Forskning pågår också för att avla fram tomatsorter som kan smaka mer. Vi kan förstås gå tillbaka till grundfrågan, måste vi äta tomater på vintern, men nu verkar de flesta tycka att det är ett måste.

Det finns mycket att göra för att öka självförsörjningsgraden i Sverige. Ett exempel som är under utveckling är att odla fisk och grönsaker i integrerade system inomhus, så kallad akvaponik. Svårigheten är nog att lära människor att våga prova nya sorter och att inte se priset på maten som den viktigaste aspekten. Jag önskar att kvaliteten och omsorgen om miljön kan få kosta.

Fakta: 

Katarina Erlingson är moderator och rådgivare kring mat och miljö samt ordförande för Refarm 2030.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu