• Föreställningen baseras på Roland Paulsens intervjuer med arbetsförmedlare och som docka finns han med på scen.
  • Erik Holmström, grundare av Malmö Dockteater, landets enda dockteater för vuxna.
Göteborgs Fria

Dockor visar arbetslinjens dumhet

Malmö Dockteaters hyllade debutföreställningen Funktionell dumhet bygger på arbetskritiske Roland Paulsens reportagebok Vi bara lyder. I helgen kommer den till Göteborg för ett gästspel.

Med förvrängda röster förmedlar gråfärgade dockor hur det är att jobba inom ett system och inte tro på det, men ändå vara dess yttersta kontrollfunktion. Malmö Dockteaters föreställningen Funktionell dumhet bygger på sociologen Roland Paulsens bok Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen.

Både i boken och som en docka på scen intervjuar Roland Paulsen arbetsförmedlare om deras arbetssituation.

– Jag hoppas att de som ser föreställningen inte ska ha samma respekt för systemet nästa gång de besöker arbetsförmedlingen, säger regissören och skådespelaren Erik Holmström som grundat dockteatern för vuxna i Malmö.

Alla citat som används i föreställningen är autentiska och Erik Holmström menar att i mötet mellan dockorna, så tydligt skapade av människor, och den verklighet som oftast framställs som naturgiven uppstår en välbehövlig krock.

– Dockorna hjälper oss att se att det finns val bakom våra handlingar och att den värld vi lever i är konstruerad och därmed skulle kunna se ut på ett annat sätt.

Föreställningen är en humoristisk skildring av en tung samtid då många tillbringar en stor del av sin tid med att göra meningslösa saker.

– Det blir rätt absurt och komiskt, fast det egentligen är djupt tragiskt vad vi gör med vår tid under våra korta liv.

Dockorna agerar genom varsin dockspelare och replikerna framförs av en annan dockspelare som sitter vid sidan av scenen. Dekoren är en viktig del av föreställningen och scenrummet ändras fem gånger. Men de grå tonerna är konstanta.

– Svartvitt är ett färgexperiment som gör tydligt att det är en scenisk värld som vi skapar, förklarar Erik Holmström.

Uppsättningen Funktionell dumhet fick i höstas en fristående fortsättning med Skvalpet. Erik Holmström har även tidigare gjort teater baserat på Roland Paulsens forskning. Den nya gudomliga komedin hade boken Arbetssamhället som inspirationskälla.

– Den var en ögonöppnare för mig, hur synen på arbete i dag gränsar till ett slags religion, säger Holmström.

Att driva en dockteater för vuxna är unikt i Sverige. Som inspiration nämner Erik Holmström bland andra Staffan Westerberg och Alexander Calder. Just Calders arbete med en miniatyrcirkus får Holmström att gå igång.

– Hans små mekaniska figurer föreställande cirkusartister är otroligt fina. Han sitter på knä och skapar en föreställning med de här figurerna som dansar på lina och slår volter. Det går att kolla upp på Youtube, det är verkligen speciellt och personligt, säger Erik Holmström, som tillägger att han eftersträvar en liknande presentation och att även han vill arbeta i det lite nördiga och insnöade.

Fakta: 

Funktionell dumhet

När: Gästspelar på Göteborgs Stadsteater 11–12 mars.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alice Coltranes resa

Alice Coltrane lämnade den kommersiella musikbranschen för att göra musik i sitt ashram, musik som nu görs tillgänglig för en större publik.

Fria Tidningen

Hans fejknyhet lurade medierna

Ahmed Tahir berättar om varför han spred fejknyheten att han tagit ut 600.000 kronor från en bankomat i en läxa om källkritik.

Fria Tidningen

Poet med omöjligt uppdrag

– Det går inte att tävla i poesi och det är därför vi gör det, säger Hanna Haag, som i helgen ska försöka att ta sig årets SM i Poetry Slam.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu