• För att visa den ovinklade sanningen om fejknyheten producerade Ahmed en film där han förklarar syftet och lade upp den på YouTube.
Fria Tidningen

Hans fejknyhet lurade medierna

Den 1 februari spreds nyheten om att Ahmed Tahir kunnat ta ut 600 000 kronor i en bankomat till följd av Swedbanks datorhaveri. Nyheten, som var fejkad av Ahmed själv, togs upp av bland annat Sydsvenskan och Aftonbladet

– Mitt syfte är väldigt tydligt, jag gjorde det för att visa att vissa nyheter kan vara falska, säger Ahmed Tahir.

Det var till följd av Swedbanks datorhaveri i början av februari som Ahmed Tahir fick idén till att visa hur snabbt en fejknyhet kan få spridning och plockas upp av traditionella medier.

– Det är viktigt att folk får se hur lätt en nyhet kan spridas utan källkritik. Vissa tidningar hämtar sina nyheter från andra tidningar och vinklar dem så att de passar deras intressen.

I samband med att fejknyheten om att Ahmed Tahir kunnat ta ut 600 000 kronor i en uttagsautomat flödade även rasistiska och hatiska kommentarer kring att han har invandrarbakgrund.

– På grund av mitt namn fick jag många främlingsfientliga kommentarer. Om jag hade hetat någonting svenskt tror jag inte att folk hade varit lika intresserade av nyheten. Men eftersom jag heter Ahmed Tahir vill folk veta om jag gör någonting dåligt. Medierna är först och främst ute efter att sälja, de vill vinkla nyheter så att de passar dem.

Tror du att nyheten plockades upp av exempelvis Sydsvenskan och Aftonbladet för att de visste att det skulle bli mycket kommentarer kring ditt ursprung?

– Nej, de skrev om det för att det är en bra nyhet. När någon som heter Ahmed gör någonting dåligt springer alla medier åt det hållet för att skriva om det. Men när jag avslöjade att det var ett experiment för att visa på vikten av källkritik och hur lätt fejknyheter kan spridas var ingen längre intresserad. Ingen av de medier som först rapporterade om nyheten har medgett ordentligt att det var en bluff och att de blivit lurade. De har bara skrivit korta kommentarer om att de tar bort en nyhet när de inte kan hitta fakta.

Ahmed Tahir fortsätter:

– De skriver historia på det sätt som de vill ha den.

Ahmed Tahir ville länge inte ge intervjuer om sitt experiment då han inte ville att hans ord skulle förvanskas och vinklas åt ett håll som passar medierna snarare än sanningen. Därför producerade han en film som förklarar händelsen och hans syfte och laddade upp den på Youtube där folk kan se själva:

– Inga medier har varit intresserade av att visa min film eller skriva om den, för att den visar sanningen av vad som hände och att de blivit lurade. Efter filmen har de tidningar som först rapporterade om nyheten inte ens velat publicera en debattartikel jag skrivit om ämnet. Det var som att de alla kom överens om att de inte skulle visa min film. Mitt budskap är tydligt: en läxa i källkritik innan man sprider nyheter.

Fakta: 

Här kan Ahmeds film ses på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ruSGO_6kU3U

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Fria Tidningen

Cinemafrica firar 20 år

Filmfestivalen Cinemafrica har efter 20 år etablerat sin status som tongivande inom det svenska kulturlandskapet.

Fria Tidningen

Den svenska abortens historia

Abort i Sverige har inte alltid skett på kvinnans villkor. I sin nya bok Kvinnotrubbel kartlägger Lena Lennerhed den svenska abortens historia.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu