• ”Folk lever verkligen på olika sätt. För mig är det superinspirerande”, säger Patrik Andersson som gör podden Andra sätt.
Landets Fria

Podd inspirerar till ett enklare liv

Andra sätt är en podd om att leva billigare och jobba mindre. Patrik Andersson vill ge den inspiration som han själv sökte när han skulle växla ner.

28 avsnitt har det blivit hittills av podden Andra sätt som handlar om nerväxling eller downshifting. Intervjupersonerna är ofta bloggare men också forskare, egenföretagare eller andra som funderat på normerna kring heltid, karriär och pengar. Flera har gått ner i arbetstid, flyttat ifrån storstan eller lever nästan helt utan pengar.

– De jag pratar med är folk som gjort ett aktivt val och har en intressant story, säger Patrik Andersson.

En del av intervjupersonerna har även synts i Landets Fria, som tiny house-profilerna Markus Skoog och Maria Richter Simsek samt dumpstraren Andreas Jakobsson. Men här finns också intervjuer med bloggarna bakom exempelvis www.notbuying.blogspot.se och www.levmerpamindre.blogspot.se samt husbilsminimalisten Gurgin och en av ekobyn Suderbyns grundare Ingrid Gustafsson.

– Nästan varje gång jag har intervjuat någon har jag ringt min flickvän efteråt och sagt ”nu ska vi leva så här!”. Folk lever verkligen på olika sätt. För mig är det superinspirerande.

Något som många av de intervjuade har gemensamt är en ödmjukhet kring sitt sätt att leva, oavsett om de är självhushållare eller har bott ett år i skogen.

– De flesta förmedlar en öppenhet kring att de kan ändra sig. ”Just nu känns det bra men om två år kanske jag måste omvärdera”. Det behöver inte vara skrivet i sten och man behöver inte leva allt 100 procent för att det ska räknas. Det handlar om att hitta bra långsiktiga lösningar.

Själv bodde Patrik Andersson tidigare i en lägenhet i Stockholm och åkte tunnelbana till kontoret varje dag.

– Det var klassiskt, jag bodde på ett för dyrt ställe där jag inte ville bo och märkte att det blev svårare och svårare att ha energi över till saker. För att bryta det behövde jag få så låga kostnader som möjligt.

Han och hans tjej flyttade därför till ett 30 kvadratmeter stort torp utanför Katrineholm i Sörmland utan dusch och toalett inomhus.

– Här är det nästan gratis att bo. Jag slutade att jobba heltid, det var ganska dramatiskt. Jag fick andrum och pistolen mot bakhuvudet var inte lika närvarande.

På många sätt var det ”superhärligt” att bo i torpet, säger han, men flytten blev också tuff. Precis som många av intervjupersonerna i podden säger han att en drastisk livsstilsförändring tvingar en att omvärdera hela sin identitet.

– Ett heltidsjobb innebär mycket endorfinkickar. Du är en behövd och viktig spelare och du träffar en massa folk. Jag fick lära mig mycket om att hantera ensamhet på ett sätt som jag aldrig behövt tidigare. Det hade varit skönt att undvika den resan men den har varit nyttig att gå igenom.

Patrik Andersson började att göra podden år 2015 eftersom han själv letat efter något liknande.

– När jag ville förändra mitt liv sökte jag inspiration. Då satt jag på kontor hela dagarna och kunde inte läsa bloggar utan ville ha något som jag kunde lyssna på. När jag slutade på kontor och hade tid över tänkte jag att det kanske var jag som skulle göra den där podden för andra som satt på kontor.

Från början var syftet mest att ha något att pyssla med och att lära känna nya inspirerande människor.

– Det är mycket lättare att ta kontakt med folk om man har ett ärende. Nu märker jag att många lyssnar och det är superroligt att kunna inspirera andra.

Podd, poddradio eller poddsändning är ljudfiler som sprids via internet.

Fakta: 

Patriks tips för att växla ner

1. Lokalisera det som inte känns rätt. ”Om man är heltidsjobbare växer tankarna på nerväxling ofta ifrån att något inte står rätt till men det kan ta ett tag att fatta vad. Som Angeliqa Mejstedt som driver Vandringsbloggen säger är det ofta inte vad man gör som är fel, utan hur.”

2. Se över din privatekonomi. ”Om du kommer fram till att du jobbar för mycket och vill gå ner i tid, se var du kan börja att skära. Klarar du att lägga undan 20 procent av din lön i ett halvår klarar du också att gå ner till 80 procents arbetstid och har dessutom en buffert.”

3. Ta det ett steg i taget. ”Det behöver inte ske en superstor förändring i morgon. Om du säljer din lägenhet och flyttar till en gård på Österlen där du ska bli självförsörjande kanske du inser att du inte ens tycker att det är kul med odling. Det är mycket enklare att ta små steg.”

Läs mer och hör avsnitten på www.downshift.se/andrasatt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

Klimatfolket ska festa och växa

Östgötska initiativet Klimatfolket ska starta festkvällar, bli en ideell förening och spridas till fler platser i landet.

Landets Fria

Hon gör radio bortom bnp

Omställning

Podcasten Framtidsutsikter handlar om ett samhälle byggt på hållbara alternativ till BNP-tillväxt.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu