• Närmare två miljoner böcker, ljudböcker, talböcker, e-böcker, filmer, spel och tidningar finns att tillgå med ett konto hos Götabiblioteken.
Landets Fria

”Biblioteken blir allt viktigare”

Regionbibliotek Östergötland stöttar alla bibliotek, även dem på landsbygden.

– Vi värnar om de små biblioteken, de har en närhet till folk som är viktig, speciellt om det finns barn där, säger Kerstin Olsson, chef för Regionbibliotek Östergötland.

Regionbibliotek Östergötland är en del av Region Östergötland – tidigare landstinget – och arbetar bland annat med biblioteksutveckling, demokrati och samhällsorientering. Mycket av arbetet går ut på att utveckla olika idéer och projekt som rör bibliotekstjänster.

– Under 1990-talet lades det ner en del biblioteksfilialer, ofta på landsbygden, och bokbussarna minskade i antal. Men på 2000-talet har den trenden avtagit, säger Kerstin Olsson.

Numera finns också en annan lösning här och där i landet som gör det möjligt för boende på landsbygden, som har lång väg till närmaste bibliotek, att få sin lånebok på ett enkelt sätt. Boklånaren beställer sin bok på bibliotekets webbplats och hämtar sedan ut den hos den lokale lanthandlaren eller på något annat utlämningsställe på hemorten.

Götabiblioteken, ett samarbete mellan bibliotek i de 13 kommunerna i Östergötland och i Tranås, ökar också möjligheten för alla låntagare. Närmare två miljoner böcker, ljudböcker, talböcker, e-böcker, filmer, spel och tidningar finns att tillgå med ett konto hos Götabiblioteken. Alternativen är att boka och hämta på närmaste bibliotek eller att ladda ner till sin dator.

– Det här är ett sätt att öka åtkomsten för dem som bor i en liten kommun med ett bibliotek som kanske bara har 20 000 medier. Hos Götabiblioteken har man tillgång till nästan två miljoner.

Kerstin Olsson anser att bibliotekens existens är mycket viktig.

– Det är så att säga det sista fria stället i samhället, där man inte betalar för något och som är till för alla. Biblioteken blir också allt viktigare som mötesplats och för demokratin och digital delaktighet.

Fakta: 

Regionbibliotek

Regionbiblioteket är den regionala nivån i en nationell infrastruktur av bibliotekssamarbete där både folkbibliotek, länsbibliotek, forskningsbibliotek och andra specialbibliotek finns med.

Den regionala biblioteksverksamheten ska främja folkbibliotekens verksamhets- och kunskapsutveckling, samarbete och kvalitet.

Regionbibliotek Östergötland driver utvecklingsprojekt inom olika biblioteksområden som bibliotek och lärande, digital delaktighet, bibliotekstjänster på nätet, läslust och skrivande, lokalhistoria och mediesamverkan. De samordnar också kommunernas samhällsinformation på modersmål för nyanlända.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Feel-goodmystik och sorgset åldrande

I den nya artikelserien Bibliotekarien tipsar delar bibliotekarier på små orter med sig av sina bästa boktips. Först ut är Christine Åström på Ydre kommunbibliotek.

Landets Fria

Bokutdrag om livet på landet

I Äkta – en gödningsbok för själen kombinerar Lina Adolphson sina favoritsånger med texter om musiken, naturen och livet.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu