• ”Vi står enade mot hatet.” Tusentals kanadensare har de senaste dagarna deltagit i manifestationer till minne av terrordådets offer och mot islamofobi.
  • Högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin bildades i Finland för ett år sedan och har spridit sig till ett 20-tal länder. Gruppen uppges ha omkring 400 medlemmar i Quebéc.
  • Alexandre Bissonnette häktades på måndagen misstänkt för att ha skjutit ihjäl sex personer i Quebécs stormoské på söndagen.
Fria Tidningen

Quebec grogrund för islamofobi

Terrorattacken mot moskén i Quebec sker efter en våg av anti-muslimsk aktivism i den kanadensiska provinsen. Långt innan dådet varnade experter för en pågående högerradikalisering och faran med en ökad spridning av anti-muslimska åsikter.

Det var på söndagskvällen som den 27-årige fransk-kanadensiske studenten Alexandre Bissonnette öppnade eld med automatvapen under bönestunden i moskén i Quebecs islamiska kulturcenter. Sex personer dog och nitton skadades i kulregnet.

Bissonnette greps strax efter dådet, efter att själv ha ringt polisen och erkänt, och är häktad misstänkt för sex mord och fem mordförsök. Fler formella anklagelsepunkter kan tillkomma när motivet har klarlagts.

– Vi hoppas att vi kan få fram mer bevis för att lägga fram anklagelser om terrorism och brott mot rikets säkerhet, säger en talesperson för polisen enligt AFP.

Allt pekar på att dådet är ett hatbrott med anti-muslimska motiv. Samtliga av dödsoffren har dubbla medborgarskap i Kanada och olika afrikanska länder. Kanadas premiärminister Justin Trudeau menar att det rör sig om ett terrordåd.

– Var så säkra, det här var en terroristattack. Detta fruktansvärda brott mot det muslimska samhället var en terrorhandling mot Kanada och alla kanadensare, sade Trudeau vid en presskonferens på måndagen.

Dådet kom som en chock för många då staden Quebec är förhållandevis förskonat från grova våldsbrott. Under de senaste två åren har det enbart begåtts tre mord i staden på en halv miljon invånare.

Samtidigt har antalet anmälda hatbrott ökat markant i staden de senaste åren, från 45 fall år 2012 till 99 fall år 2014. Provinsen Quebec är även den som har näst flest religiösa hatbrott, efter Ontario.

Enligt medier ska Bissonnette ha uttryckt stöd för franska högerextremisten Marine Le Pen såväl som för USA:s president Donald Trump, som bara dagar innan dådet utfärdat ett inreseförbud för medborgare i sju muslimska länder och som har pratat om ett totalförbud mot muslimsk invandring.

”Han är en ultranationalist från vit makt-miljön som älskar Trump”, skriver tidningen Le Journal de Quebec och tillägger att Bissonnette har utryckt pro-israeliska och invandringsfientliga åsikter.

Enligt Facebook-gruppen ”Welcome to Refugees” har Bissonnette ”betett sig som ett nättroll” och regelbundet gjort invandrings- och kvinnofientliga kommentarer.

Moskén i Quebec, som är känd som stadens stormoské, har vid flera tillfällen tidigare utsatts för islamofobiska angrepp. Under ramadan i juni 2016 lämnade någon ett inslaget grishuvud utanför entrén, antimuslimska flygblad har delats ut i området och moskén har utsatts för nazistiskt klotter.

Experter menar att islamofobin har ökat i Quebec de senaste åren.

– Vi har genom nyheter och forskning kring högerextremism kunnat konstatera att Quebec är en typisk grogrund för islamofobi, säger professor Barbara Perry till den kanadensiska nyhetssidan Global News.

Barbara Perry har studerat högerextrema gruppers utspridning i Kanada. Enligt en rapport som hon skrev i februari 2016 finns det omkring 100 högerextrema grupper i landet, varav 20–25 i Quebec.

Quebecs långvariga tradition att bevara sin frankofona kultur och separationen av kyrkan från staten, kombinerat med utbredda fördomar och stereotyper av muslimer, har skapat en ”specifik version av främlingsfientlighet” i provinsen som Perry jämför med utvecklingen i Frankrike.

Perrys kartläggning bekräftas av andra experter. Frédérick Nadeau och Denise Helly publicerade en närgången studie av Quebecs extremhöger förra året. ”Dessa grupper skapar ett allmänt klimat av misstro där även de mest moderata muslimer misstänks ha en hemlig agenda”, skriver de.

En annan forskare, Hicham Tiflati, sa upp sig från sin tjänst på stadens anti-radikaliseringscenter i december 2015 i protest mot institutionens prioriteringar.

”Quebec måste ta itu med sitt islamofobiska problem”, skriver han i en uppmärksammad debattartikel. ”Även om islamofobin är generellt utbredd i Kanada så är dess fientliga form i Quebec unik och särskilt oroande”, skriver Tiflati som har genomfört en rad intervjuer med muslimer i provinsen.

Enligt en opinionsundersökning som genomfördes i fjol av Forum Research har nästan hälften (48 procent) av Quebecs invånare en ofördelaktig bild av islam, jämfört med mellan 18 och 28 procent i andra provinser.

Enligt officiell statistik anser sig mindre än fem procent av Quebecs invånare vara en ”synlig minoritet” och 6 700 av staden Quebecs 500 000 invånare uppges vara troende muslimer.

Den anti-muslimska opinionen späs på av flera högerextrema grupper som har etablerat sig i Quebec på senare år. En av de mest tongivande grupperna är ”Vargflocken” som startades som en sluten Facebook-grupp och har lockat över 43 000 medlemmar på ett drygt år. Gruppen bildades samtidigt som de första av 25 000 syriska kvotflyktingar började anlända till Kanada. Dess syfte är att motverka ”hotet från fundamentalistiskt islam” och de arrangerar bojkotter av halalprodukter, gör namninsamlingar mot politiska förslag som främjar mångkultur och sprider högerradikal nätpropaganda.

– Jag vill inte leva under sharialagar, under en totalitär islamisk regim, säger en av gruppens grundare Eric Venne till nyhetssidan CBC.

– Men det är dit vi är på väg. Vi måste agera innan det är för sent, fortsätter han.

På senare tid har de utvecklats från att vara en internetbaserad grupp till att hålla manifestationer och flygbladsutdelning såväl som att störa flyktingvänliga möten.

Vargflocken är enligt CBC en av ett dussintal liknande sociala medier-grupper, bloggar och hemsidor. Dessutom har både anti-muslimska Pediga och medborgargardet Soldiers of Odin etablerat sig i provinsen. Soldiers of Odin, som först bildades i Finland och nu finns i över 20 länder, har enligt CBC 3 500 medlemmar i Kanada, varav 400 i Quebec. Det senaste året har de patrullerat stadens gator, ibland flera gånger i veckan, ofta i områden med en stor andel muslimska invånare. Syftet är att upplysa muslimer i ”Quebecs värderingar”.

– Vi kommer inte tillåta dem att sprida förödelse på våra gator eller genomföra gruppvåldtäkter som vi har sett nyligen i andra länder, säger gruppens ledare Katy Latulippe till CBC.

De har även gjort gemensam sak med den öppet nyfascistiska gruppen Atalante Quebec och anordnat soppkök till icke-muslimska hemlösa invånare.

Invandringskritik och bevarandet av Quebecs traditionella kultur är även en central del av provinsens främsta oppositionspartier Parti Quebecois och Coaltion Avenir Quebec som bland annat drivit frågan om ett burkaförbud. Det finns dock inget etablerat högerpopulistiskt parti så som franska Nationella fronten och de högerextrema grupperna är kritiska mot de etablerade högerpartierna som de menar är en del av etablissemanget och inte är radikala nog i sin invandringskritik.

Det är ännu oklart vad Alexandre Bissonnette hade för motiv och exakt hur hans kopplingar till den högerextrema miljön ser ut. Grupper som Vargflocken och Atalante Quebec har fördömt dådet.

Det vi kan konstatera är att gruppernas anti-muslimska propaganda har lett till en ökad islamofobi i Quebec, vilket mycket väl kan ha bidragit till radikaliseringen av Bissonnette.

Frågan är nu om söndagens terrordåd blir en vändpunkt och leder till en tillbakagång för de anti-muslimska strömningarna.

”Vi får hoppas att en följd av detta blir ett förkastande av dem som sprider hat”, sa borgmästare Régis Labeaume till de tusentals Quebec-bor som samlats för en ljusmanifestation för terrordådets offer på måndagskvällen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu