• Ljuslyktor tänds för att hedra Förintelsens offer.
Stockholms Fria

Stockholmare minns Förintelsen

27 januari är det Förintelsens minnesdag, som uppmärksammas av FN sedan 2005.

Över hela världen uppmärksammas Förintelsens offer den 27 januari. Det var datumet då lägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm talar två överlevande, Livia Fränkel och Piotr Zettinger, samt författaren Göran Rosenberg. Det blir tal, musik och ljuständning.

Minnesceremonin arrangeras av Forum för levande historia, som samordnar alla arrangemang i Sverige.

– Nu finns bara en handfull överlevande kvar. Vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att deras minnen ska leva vidare. Vi behöver deras kunskaper för att förstå betydelsen av den civilisation och kultur som gick förlorad, men också för att tolka de tidiga tecknen som kan leda fram till massmord, säger överintendent Ingrid Lomfors.

I samband med dagen utkommer också en ny bok, Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried, författare och psykolog född 1924 och bosatt i Sverige sedan befrielsen från Auschwitz. Fried har rest runt i svenska skolor i 30 år för att tala om Förintelsen och samlar i boken elevernas frågor och sina svar.

Förintelsen var nazisternas folkmord på omkring sex miljoner judar. Även en stor del av den romska befolkningen i Europa dödades under andra världskriget. 1944 drevs till exempel 3 000 romer till gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau.

Fakta: 

Förintelsens minnesdag

• Dagen har varit nationell minnesdag sedan 1999 och blev internationell genom FN 2005.

• Över hela landet blir det minnesceremonier, utställningar, teater, filmvisningar och seminarier. Minnesceremonin på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm börjar kl. 16.30. Författaren Göran Rosenberg samt Livia Fränkel och Piotr Zettinger, båda överlevande från Förintelsen, talar. Sång och musik framförs av Sofia Berg Böhm, Jonas Bleckan, Patrik Bonnet och Witt Michaj.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fogelström hedras med jubileumsår

Författare, Stockholmsskildrare, fredsaktivist och stadsbevarare. Hela året blir det aktiviteter knutna till Per Anders Fogelström.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu