Amerikansk biojätte styr filmutbudet i Stockholm
SF Bio äger de flesta av innerstans få kvarvarande biografer. I veckan såldes Nordic Cinema Group, där SF bio ingår, till amerikanska AMC. Vad händer med mångfalden?
Svensk filmindustri är inte längre så svensk. Nordic Cinema Group, där SF Bio ingår, säljs till amerikanska AMC. Företaget har snart 100 år på nacken. AMC öppnade sin första biosalong i Kansas City 1920 och är i dag världens största biografföretag.
Nordic Cinema Group har förvisso utländska ägare sedan tidigare: 70 procent ägs av brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint och 30 procent av Bonnier Holding. Men nu går alltså hela kakan till jätten AMC – som förra året expanderade sin portfölj med ett annat stort europeiskt biografbolag.
Affären är en ”händelse enligt rådande globala narrativ”, kommenterar filmskribenten Jon Asp i den nya nätbaserade filmtidskriften POV – Point of view. Han utvecklar resonemanget för SFT:s läsare:
– Biolandskapet i Stockholm har gått åt det här hållet de senaste tio-femton åren, säger Jon Asp. Det såg helt annorlunda ut i början av 2000-talet när jag började läsa film. Det fanns flera singelbiografer och man kunde se kvalitetsfilmer en längre tid. I dag spelar alla filmer mycket kortare tid, så det är svårare att pricka in dem.
Jon Asp menar att situationen leder till färre visningar av kvalitetsfilm.
– SF Bios vinstmaximering är alltmer överhängande. Det drabbar all film men särskilt barnfilmen, där man lägger krutet på ett fåtal titlar medan andra försvinner väldigt fort.
Den kvalitetsfilm som ändå visas hos den stora aktören upplever han mest som ett alibi.
– Incitamenten att göra saker med värdighet och med långsiktiga effekter blir allt färre. Att en film som Min pappa Toni Erdmann nu har spelat i fyra månader är i dag unikt, det beror ju på att folk gillar den, men hur ofta kommer en film som i så hög grad kombinerar kvalitet med tillgänglighet?
AMC Theatres är en amerikansk biografkedja med huvudkontor i Leawood, Kansas men ägs i sin tur av ett holdingbolag som har kinesiska fastighets- och investeringskonglomeratet Dalian Wanda Group som majoritetsägare. Bakom Dalian Wanda står Kinas rikaste man Wang Jianlin, god för 287 miljarder kronor.
Så sent som i november 2016 godkände EU-kommissionen en annan av det kinesiska bolagets jätteaffärer. För 921 miljoner dollar tog AMC över Odeon Cinemas, Storbritanniens största biografkedja. Nordic Cinema Group kommer att ha sitt huvudkontor i Stockholm men blir dotterbolag till Odeon.
Nu äger AMC 244 biografer i Europa och 661 biografer i USA, uppger Hollywood Reporter. Wang Jianlin kan med de senaste affärerna skryta med att vara största biografägare inte bara i Norden, Europa och USA – utan hela världen med sina totalt 1 000 biografer i 15 länder.
– Mitt mål är att köpa Hollywoodföretag och ta deras teknologi och kapacitet till Kina, sa Wang Jianlin i en intervju med Reuters i somras.
Trenden på biografmarknaden går mot allt färre och större aktörer. 1947 fanns 92 biografer i innerstan. Efter televisionens intåg och andra strukturella förändringar har antalet krympt stadigt. I dag finns bara 13 kvar i innerstan och endast ett fåtal ägs av oberoende aktörer. Zita ägs av kulturföreningen Folkets bio och Bio Rio ägs av organisationen Folkets hus och parker. Och Klarabiografen i Kulturhuset är tillbaka i stadens händer efter att ha drivits av SF Bio 2012–2015.
– I bästa fall kan man beskriva situationen i Stockholm som monopolliknande, säger kulturborgarråd Roger Mogert (S) med anledning av affären.
– Men Bonnier har ändå haft någon slags ambition kring innehållet. Hur det blir nu är svårt att säga. Men när jag läser om AMC:s förvärv och ambitioner pratar de mycket om upplevelsen, hela kringverket. Bättre mat och dryck och fåtöljer i all ära, men de pratar väldigt lite om innehållet, där kan jag känna oro, säger Mogert.
För att öka mångfalden utlyste staden i fjol ett projekteringsstöd till den som vill öppna en ny biograf. Staden lyfte särskilt behovet av att repertoaren ska ”ge plats för filmer av hög konstnärlig kvalitet och introducera angelägna berättelser”, samtidigt som man inte bör utesluta publika filmer för att ge verksamheten ”rimliga ekonomiska förutsättningar”. Bland annat fick Nonstop Entertainment 300 000 kronor till en förstudie och ska nu öppna en ny biograf vid S:t Eriksplan till hösten.
AMC-affären ska granskas av EU-kommissionen vilket väntas ske i vår.
FAKTA
• SF Bio är Sveriges ledande biografkedja. I Stockholmsområdet äger företaget 17 biografer, varav 9 stycken i innerstan. ”Kvalitetsbiograferna” Grand och Victoria drivs av Svenska bio som SF äger hälften av.
• SF Bio är en del av Nordic Cinema Group som heläger 68 biografer och är delägare i 50 stycken i Sverige, Norge, Finland och Baltikum. Företaget köps nu av amerikanska biojätten AMC.
• Oberoende biografer i Stockholms innerstad är Zita, Bio Rio, Klarabiografen och Filminstitutets Bio Victor/Bio Mauritz. Utanför innerstan finns t ex Reflexen i Kärrtorp och Tellus i Midsommarkransen som båda drivs av kulturföreningar.
• Köpesumman var 8,2 miljarder kronor. AMC beskriver i ett pressmeddelande den nordiska biomarknaden som mycket lönsam: ”Nordic theatres are highly profitable, with attractive operating margins and free cash flow generation. The company has a track record of multiple years of growth. Nordic’s theatres generally are in excellent condition and the Nordic circuit has been updated to like-new condition over the last few years.”