Krönika


Ensam mamma röker
Göteborgs Fria

Människorna är du, jag och dom i bilen

Nationalismen en logisk följd av nationalstaten, skriver GFT:s krönikör Ensam mamma röker.

Så kom kylan som en käftsmäll. Jag röker på balkongen med vinterjackan påknödd över morgonrocken. Asfalten glittrar under gatlyktorna där nere. Den som går gatan ner och tittar höger ser det tydligt. En gammal campingbil, nåt tält och en husvagn. Rutorna på campingbilen är immiga. Där inne sover minst fyra människor.

November 2016, i USA vinner nån trams-Hitler bound to ”make america sämst again”, nazister demonstrerar i Stockholm och människor bor i läger på Hisingen. De som förutspådde 30-talets politiska come-back hade rätt. Vad fan händer? Vad är ett samhälle värt när en del inte har mat för dagen och en säng att sova i? Rock bottom i den överutvecklade världen. En ny dag måste komma.

I Sverige har den absoluta fattigdomen åter gjort entré och bristen på politiska förslag om vad som bör göras är total. De som hörs ropar på lag och ordning: ”Förbjud bilsovning!”. ”Avhysningar och tiggeriförbud!”.

”Jamen Sieg Heil då för fan”.

Visst vore det fantastiskt om vi kunde lagstifta bort allt rötet som ingen borde drabbas av, typ reumatism, husbränder och plötslig spädbarnsdöd. Men lederna värker, huset brinner och ungen dör om vi inte släcker och hittar orsaken. Förbudsivrarna vet såklart att ingen kan äta sig mätt på paragrafer. De skiter i om fattigdomen finns kvar. ”Amen sluta va så fattig framför mig då. Svält ihjäl där ingen ser”.

Vi kallar de bilsovande för EU-medborgare. EU:s då, inte våra. Men detta fredpristagande hittepå tar inget ansvar. EU är ingen. Människorna är du, jag och dom i bilen.

Mänskliga rättigheter är nåt mer än fancy deklarationer. De är den rimliga slutsatsen av att ingenting hittills har kunnat bevisa varför någon människa skulle vara förmer än någon annan. Men basic rigths är inte kopplat till att huruvida man är en människa eller inte. Istället avgörs tillgången till sociala skyddsnät av papper ¬ medborgarskap och uppehållsstatus.

På Rosenlund betalas rumänskornas omedborgarlön av svennetorskarna. I ett Göteborg där övergreppshandeln blomstrar, dragspelande barn knuffas av spårvagnen och den som har mobiltelefon anses ovärdig småpengar finns varken mänskliga rättigheter eller vanligt hyfs.

Vi kan placera rasismen, kvinnohatet och allt annat skit hos ”främlingsfientliga” partier. Nästa steg menar en del är att lagstifta väck dem också. Men är inte nationalismen en logisk följd av nationalstaten? Ibland iklädd ljusröd folkhemskofta, ibland fascistuniform. Nationen håller några utanför medan andra krampaktigt kramar sitt innanförskap. Men there aint no border high enough. Så länge folk är tvungna så kommer de att komma.

Reglerad invandring, oavsett dess form, innebär att alla inte är välkomna. Att en del blir rättslösa. Det kommer inte ens den ivrigaste antirasist ifrån.

I världen med global kapitalism, krig och folkförflyttningar faller nationen på sin orimlighet, sin ovärdighet. Människorna i bilen, femhundra meter härifrån, är det mänskliga och fullständigt förkrossande beviset. En ny dag kommer, men knappast före vinternätterna.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu