• Arbetsförhållandena är ofta usla i textilproduktionen i fattiga länder. Här en arbetare i en kinesisk fabrik.
Stockholms Fria

Taskiga arbetsvillkor är en följd av vår konsumtion

Avstå nyproducerat i julhandeln, köp second hand istället. För miljön, hälsan och arbetsförhållandena, skriver Alexandra Davidsson, tf generalsekreterare Medveten konsumtion.

Julen närmar sig med stormsteg, sannerligen en fantastisk högtid. Kärlekens högtid, på ett sätt. För föreningen Medveten konsumtion är det en självklarhet att vi kan visa varandra uppskattning genom att både ge och få klappar. Men kan man välja mer hållbara alternativ?

Enligt WWF:s Living Planet Report som nyligen presenterades skulle det krävas 4,2 jordklot om alla levde som svenskarna. Samtidigt ser vi en ökad medvetenhet om problematiken. Debatten om hur man ska leva, producera och konsumera mer hållbart är hetare än någonsin.

De globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 tar upp vikten av konsumtion och hållbarhet och den svenska regeringen gör detsamma i sin budgetproposition. Från den 1 januari 2017 börjar EU:s nya hållbarhetslagstiftning gälla för större företag och kommuner.

Vi på Medveten Konsumtion gläds över att länder, kommuner och privatpersoner inser att Sverige, med sina relativt låga växthusgasutsläpp, ändå inte är så mycket att hurra för. Vi bidrar till och bär ansvar för andra länders utsläpp, då vår import och konsumtion är betydligt högre. I exempelvis modebranschen snackar vi inte längre nya vår- och höstkollektioner, nu är det nytt varje vecka som gäller!

Konsumenter utsätts dagligen för reklam och uppmanas handla mer. Men har vi fastnat i en slentrianmässig överkonsumtion? Kanske är det dags att börja konsumera medvetet istället. Att bara ställa sig frågan ”behöver jag verkligen denna pryl?” kan göra mycket. Ännu bättre är det att försöka köpa det mesta på second hand. Det är bättre för din plånbok, vår hälsa och för producenterna.

Så hur kan man (jul)handla för att samtidigt göra en skön insats för miljön? Häng på i vår kampanj ”Inget NYP i jul”, som manar till hållbarare konsumtionsmönster genom inspiration och tips om julklappar som inte är NYProducerade. På så vis fortsätter vi att inte nalla på ännu ett – icke-existerande – femte jordklot.

Andrahandsvaror är spännande, roliga och oftast mycket billigare. Du gör en insats för miljön genom att inte fortsätta överutnyttja jordens resurser, och de som arbetar inom produktionen har ofta taskiga arbetsvillkor och arbetsmiljö på grund av exempelvis kemikalier.

Begagnade klappar är också ofta bättre för vår hälsa då de i högre grad är giftfria (men tänk på att inte köpa plast som tillverkats före 1996).

Om dessa skäl inte är nog så är ju second hand också unikt! Det du hittar i ditt hem som du inte längre behöver, eller i second hand-butiker (använd ekoguiden.nu för att hitta stans schyssta utbud), online eller i bytesgrupper är inte lika lätt att hitta fler av.

Så, från oss alla på Medveten konsumtion, till er alla – Inget NYP i jul.

Fakta: 

Second hand och miljö

• Andrahandsmarknaden i Sverige är svår att överblicka, men det finns försök. Svenska Miljöemissiondata har på uppdrag av Naturvårdsverket 2014 undersökt hur användningen av second hand-textilier i Sverige förändrades mellan 2011 och 2013.

• Enligt rapporten var mängden insamlade textiler till återanvändning ungefär lika stor 2013 som 2011. Men andelen av dessa textilier som såldes och återanvändes ökade med 16 procent.

• 19 procent av den totala försäljningen av textilier i Sverige utgjordes av second hand 2013. Välgörenhetsorganisationer dominerar andrahandsmarknaden för kläder med 87 procent av försäljningen. Andra second hand-butiker utgör en mycket liten andel (1 procent). Second hand-kläder på nätet ökade stort under perioden, enligt undersökningen.

• Just textilproduktion har mycket stor miljöpåverkan. Det går åt upp till 29 000 liter vatten för att framställa ett kilo bomullstextil och ungefär ett kilo kemikalier för att göra en t-shirt. Ett kilos textilproduktion ger upphov till ca 15 kilo växthusgaser, enligt Naturvårdsverket.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu