• "Precis som med tiggeri är det desperat fattigdom som är orsaken." Det säger Caroline Casco från Göteborgs Räddningsmissions verksamhet Agora.
  • Sedan gruppen utsatta EU-medborgare började bli ett vanligt inslag på stan har de också blivit alltmer representerade bland de prostituerade som Caroline Casco möter.
Göteborgs Fria

”Istället för pengar får kvinnorna erbjudanden om att sälja sex”

Utsatta kvinnor drivna till prostitution som följer med män in på offentliga toaletter. Det är verklighet i dagens Göteborg. Nu görs åtgärder riktade till sexköpare för att minska efterfrågan, men fattigdomen i andra änden av sexhandeln kvarstår.

– Vi ser det mitt på ljusa dagen här i centrum. Unga, utsatta kvinnor som tigger pengar men också följer med in på offentliga toaletter och utför sexuella tjänster åt män som kanske är på lunchrast, säger Caroline Casco som arbetar för Agora, en verksamhet vid Göteborgs räddningsmission.

En natt i veckan finns hon och kollegorna ute i fältet. De lånar Engelska kyrkans lokaler i närheten av Rosenlund där kvinnorna i prostitution erbjuds fika och gemenskap.

När Caroline Casco berättar för andra att hon arbetar med att motarbeta människohandel och att hjälpa utsatta kvinnor som tvingas prostituera sig får hon ofta förvånade reaktioner. Många tror inte att de problemen finns här i Göteborg.

Sedan gruppen utsatta EU-medborgare började bli ett vanligt inslag på stan har de också blivit alltmer representerade bland de prostituerade som Casco möter. Hon får höra historierna och orsakerna bakom att kvinnorna drivs till Göteborgs gator.

– Precis som med tiggeri är det desperat fattigdom som är orsaken. Många dubbelarbetar med att be om pengar och att prostituera sig. Andra har tvingats från tiggeri till prostitution när de istället för pengar får en lapp med ett telefonnummer och erbjudande om att sälja sex i sina muggar.

Agora kommer i november att öppna ett skyddat boende i Göteborg, riktat till kvinnor som vill ta sig ur prostitutionen och bort från organisatörerna bakom sexhandeln. Tidigare har de fått vända sig till mer allmänna kvinnojourer, i mån av plats och vilja att ta emot dem.

Det är symptombehandling på ett mer djupgående problem.

I ena änden av problemet finns efterfrågan – så länge det finns en kund finns det en vara. I samband med EU:s dag mot trafficking och människohandel 18 oktober startades kampanjen ”Du avgör” av landets länsstyrelser och Civila plattformen mot människohandel, där Agora ingår. ”Du avgör” riktar sig direkt till sexköparen med budskapet att det varje dag utnyttjas människor i olaglig sexhandel och trafficking och att det är köparen som är ansvarig för att det är så.

– Får vi bort efterfrågan får vi också bort prostitutionen, menar Casco.

Budskapet handlar om att få köparen att ifrågasätta sitt beteende.

– Köparen vill tro på fasaden, att tjejerna ser glada ut och gör det frivilligt. De har också en förmåga att försvara sina köp med argument som ”jag är åtminstone snäll”, ”mina pengar hjälper dem” och ”jag duschar åtminstone innan”.

I andra änden av problemet finns förhållandena som driver människor till att prostituera sig. Om en attitydförändring på sikt stryper sexköpandet försvinner prostitutionen och människohandeln bakom. Men den fattigdom och desperation som driver människor dit i dag kvarstår.

– Jag funderar kring det sociala arvet. Kvinnorna jag möter här i Göteborg är ofta unga mödrar som tvingats hit på olika sätt för att försörja sina barn och föräldrar där hemma. När de sedan blir för gamla för att komma hit, ska deras döttrar som inte vet något annat sätt att försörja sig på än vad mamma gjorde ta över då?

I takt med att prostitution och tiggeri bland utsatta EU-medborgare blivit en allt vardagligare syn har debatten kring problematiken ökat. Ett antal partier är till exempel för ett tiggeriförbud.

– Jag är rädd att ett tiggeriförbud skulle göra prostitutionen och människohandeln kring den ännu vanligare. Det är märkligt att vilja förbjuda människor att be om hjälp. Då får man förbjuda fattigdom istället, säger Caroline Casco.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborgs Fria

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

Göteborgs Fria

Observatoriets framtid i fara

Pengarna börjar ta slut för Slottsskogsobservatoriet och hittar man inte en lösning snart kan höstterminen bli den sista möjligheten att se stjärnhimlen från obeservatoriet.

Göteborgs Fria

Hörselskadad femåring nekas skolskjuts

”Kommer han efter sina jämnåriga redan nu får han inte samma chans i livet som andra” säger pappan till den femåriga pojke som inte beviljas varken skolskjuts eller färdtjänst till Göteborgs enda dövskola.

Göteborgs Fria

”Det känns som en andra stad”

Catherine Holt från Bergsjön och hennes dotter Freja fanns bland besökarna när utställningen om simhallen invigdes och vittnar om ett Göteborg kluvet av klasskillnader.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu