• Ensemblen under en workshop med Aurelia Le Huche.
  • Aurelia Le Huche.
Stockholms Fria

Existentiell och fysisk scenkonst om självmord

Genom rörelsebaserad teater behandlar Scen Totalnormal det svåra ämnet självmord.

I kväll fredag redovisar Scen Totalnormal resultatet av det pågående projektet 52 Hz på Unga Klara. Scen Totalnormal är ett systerprojekt till Radio Totalnormal som startade 2008. Det är ett närradioprogram om psykisk ohälsa, där unga som annars inte får komma till tals i samhället kan göra sin röst hörd.

– Scen Totalnormal startade i januari i år med stöd från Allmänna arvsfonden. Det är en mobil scen för unga med erfarenhet av psykisk ohälsa. Vi ville göra sådant som ungdomarna själva ville och tog in Aurelia Le Huche som regissör, berättar Emma Lundenmark, producent.

Tillsammans med unga personer knutna till radioprogrammet höll Aurelia workshops där de tillsammans brainstormade och skapade associationer kring ämnet självmord. Därefter tog de in två professionella skådespelare i projektet.

– Vi har jobbat med att skapa material tillsammans. Vi har inte haft ett färdigt manus utan de har fått uppgifter av mig, sedan har jag gjort ett manus utifrån vad de arbetat fram. Det vi ska visa är ett kollage av scener som berör det här ämnet, säger Aurelia Le Huche.

Tanken har inte varit att ge en pedagogisk presentation, utan ett sätt att väcka känslor och ge möjlighet till identifikation.

– Föreställningen har fokuserat på ett känslolandskap och ett existentiellt perspektiv, säger hon.

Aurelia Le Huche poängterar att de inte arbetat med unga människor som varit alltför instabila.

– De är inte i en process där självmord är en del av deras sjukdom just nu, det skulle vi inte kunna hantera. Vi jobbar ganska fysiskt, tyngdpunkten har inte varit vid ord, och det kan väcka mycket. Så det har varit ett krav att personerna ska ha ett säkerhetsnät runt sig och palla att utsätta sig för vissa situationer.

För deltagarna kan projektet föra med sig något positivt.

– Det har haft en terapeutisk verkan för dem. Det blir att man delar med sig av egna erfarenheter och processar det, undersöker sig själv och varandra.

Projektet om självmord har döpts till 52 Hz. Titeln kommer från en val som forskare har följt i 25 år. Den sjunger på en annan frekvens än valar normalt gör, 52 hertz, vilket gör att andra valar har svårt att höra den. Valen simmar runt ensam och har aldrig haft en partner, men fortsätter ändå att sjunga.

– 52 hz har blivit en symbol för att inte kunna göra sig hörd och få kontakt. Det ringar in mycket av det vi jobbat med. Perspektivet vi utgått ifrån är den personliga upplevelsen, säger Aurelia Le Huche.

Fakta: 

Redovisningen av det pågående projektet 52Hz görs 28 oktober på Unga Klara på Stadsteatern kl 18.00. Fri entré.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu